БСП сгафи с погрешка одобрено президентско вето

БСП сгафи с погрешка одобрено президентско вето

След като не събра необходимия кворум да отхвърли президентското вето върху измененията в Закона за интеграция на хората с увреждания, парламентарната група на левицата реши да поиска прегласуване, но после премисли и се отказа.

Въпросът не е за конфликт с президента или не, а е от особено обществено значение. Законът ще се върне в комисия и после пак ще бъде внесен в пленарна зала, каза председателят на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков. 

В четвъртък сутринта ветото бе одобрено със 119 гласа “за”, 40 “против” и четирима въздържали се. В подкрепа на върнатия проект гласуваха и четирима депутати от Коалиция за България, показва разпечатката от вота.

Макар дискусиите да показаха, че БСП, НДСВ и ДПС възнамеряват да отхвърлят ветото на президента Георги Първанов, два гласа не им достигнаха да формират мнозинство при вота.

Михаил Миков оправда гафа с твърдението, че системата не е отчела гласове на депутати от мнозинството, които са били в залата и заяви, че ще поискат анулиране на вота.

На няколко души, които са били в залата, седели са един до друг и са дали своя вот, гласовете също не са отчетени, обясни депутатът от левицата Петър Мръцков, един от вносителите на проекта. На въпрос – има ли механизъм, по който да се анулира гласуването и отново да се гласува ветото, Михаил Миков отговори, че когато има възражения по отношение на гласуването, е възможна процедура по анулирането.

След спешни консултации с председателя на парламента Георги Пирински (БСП), обаче, тактиката бе сменена. “Няма да има прегласуване с оглед на публичния интерес”, коментира Миков. 

През септември “социалният президент” Първанов, който само преди десет дни спечели втори мандат с подкрепата на тройната коалиция, върна за ново обсъждане част от текстовете в закона. Те предвиждаха въвеждането на индивидуален подход при определянето на вида интеграционна добавка за хората с различна степен на увреждане. Според Първанов така се ограничава кръгът на лицата, които имат право на такива добавки.

С измененията депутатите предлагаха хората от трета група инвалидност да нямат право на добавки за балнеолечение, рехабилитация и телефон, но да получават средства от държавата за транспорт, обучение и наем на общинско жилище.

Така хората с увреждания щяха да получават само част от интеграционните добавки в зависимост от индивидуалните си потребности и степента на увреждане, а не както досега - пълния набор от интеграционни добавки.

За да се съобрази с президентското вето, социалното министерство ще има нужда от още 600 млн. лв. годишно, за да се покриват всички добавки на всички хора с увреждания, каза заместник-социалният министър Иванка Христова.

Преди Михаил Миков да поиска анулиране на гласуването, Петър Мръцков каза, че социалната комисия ще обсъди вариант на нов текст на промените в закона и вероятно ще поиска среща с президента.  Той също подчерта, че допълнителните 600 млн. лева ще бъдат непосилни за бюджет’2007.

Миков обясни, че най-вероятно още идната седмица депутатите ще преработят закона. 

Бившият социален министър и сега депутат от НДСВ Христина Христова, която е съвносител на проектопромените, коментира за Mediapool, че е изненадана от подкрепата на президентското вето. Според нея въпросът трябва да бъде отправен към най-голямата парламентарна сила.

Христова не пожела да уточни какви промени ще бъдат направени в закона, преди новото обсъждане в социалната комисия.

Петър Мръцков обясни пред Mediapool, че както и да бъдат променени спорните членове получаването на интеграционните добавки трябва да бъде съобразено с бюджета по програмата за интеграция на хората с увреждания, който е близо 127 млн. лева.

Тези допълнителни 600 млн. лева няма откъде да дойдат, допълни той. Предстои другата седмица да се запозная и с изготвената вече методика, която регламентира кой на каква добавка има право, допълни Мръцков. Методиката трябваше да бъде разработена от Агенцията за хората с увреждания към социалното министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?