"Вървят скрити договорки и за по-ниските нива на управление"

БСП ще гласува "против" правителство с премиер Борисов

"Преговорите за кабинет вървят към политическо фиаско"

Михаил Миков и Иляна Йотова. Сн. БГНЕС

Лидерът на БСП Михаил Миков съобщи във вторник, че ръководството на партията е препоръчало депутатите ѝ да гласуват срещу евентуалното ново правителство с премиер Бойко Борисов.

"Има още време до тогава, но това е позицията на изпълнителното бюро", каза Миков и за пореден път каза, че в БСП "като цяло се одобрява позицията БСП да бъде опозиция в 43-то Народно събрание".

Евродепутатът Илияна Йотова от своя страна каза, че в момента се правят скрити договорки за общо управление между повече политически формации, отколкото се афишират в публичното пространство.

"Управлението не са само министерските кресла, а и вторите, третите нива на управление", каза Йотова.

Говорителят на партията Атанас Мерджанов определи преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок като "груб пазарлък за министри, които вървят към политическо фиаско".

"Очевидно в последните дни сме свидетели на поредния певчески формат, този път между ГЕРБ и РБ. От това надпяване не става ясно какви са действителните намерения на Борисов и на водената от него партия", заяви говорителят на БСП Атанас Мерджанов.

Той декларира, че от БСП ще бъдат безкомпромисни в преценката и в осъждането на една или друга простъпка на бъдещото правителство.

Миков не смята да се разделя с Дъбов

Председателят на партията каза още, че в петък ще се проведе заседание на Националния съвет на БСП, на което ще бъдат обсъдени промени в Изпълнителното бюро на партията.

На въпрос дали ще се раздели с Димитър Дъбов, Катя Николова и Евгений Узунов, председателят на БСП отговори, че не смята да се разделя с никого, всички дейци на партията били необходими, независимо от кое поколение са.

"Промените, които ще предложа в Националния съвет, ще бъдат свързани с подобряване на ефикасността на работата и в никакъв случай не става въпрос за раздели, това не са семейни отношения. Включително Димитър Дъбов, Евгений Узунов и Катя Николова са дали много на партията и смятам, че още могат да бъдат полезни", добави Михаил Миков.

БСП готви закон за служебното правителство

Миков съобщи, че левицата смята да предложи Закон за определяне функциите на служебния кабинет, защото анализът ѝ показва, че "действията на служебния кабинет, не говоря само за кадровите, надхвърлят конституционните правомощия на едно служебно правителство".

"Неслучайно в Конституцията се прави разлика между МС и служебно правителство", каза Миков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?