БСП ще иска касиране на изборите във Варна, София, Ловеч и Видин

Съветници на левицата ще търсят обединения по места с хората на АБВ и "Движение 21"

Михаил Миков. Сн. БГНЕС

БСП ще иска касиране на изборите в Ловеч, Варна, Видин, Бургас, Елхово и София. Това обяви партийното ръководство на пресконференция във вторник.

Миков за пореден път повтори тезата си, че на вота е "сложен кръст на демокрацията у нас". Той смята, че полицията не е била неутрален участник в тези избори. По думите му органите на реда са реагирали и проверявали анонимни сигнали, за да се неутрализират активисти на БСП.

Междувременно проверка на Mediapool установи, че ръководството на партията така и не е депозирало своите оставки, а е изразило само нагласа да го стори. От Изпълнителното бюро твърдят неофициално, че до цялостната му подмяна едва ли ще се стигне. "Първо - това няма да е в рамките на близкия месец, второ и да се направят някакви промени - думата ще е на Миков, но няма да подменя цялото ръководство", твърдят социалисти.

В подобна посока - снемане отговорността от тясното ръководство беше и останалата част от изказването на Миков. "Комбинирането на референдума с местните избори е добре организиран план за създаване на напрежение и хаос по време на изборите", заяви той.

Става въпрос за добре организиран механизъм за увеличаване не гласовете на ГЕРБ и за намаляване на гласовете на политическите опоненти. В това отношение достатъчно примери бяха дадени и от други политически сили, включително и от управляващото мнозинство, коментира той.

По думите му всички партии трябва да сигнализират за нарушенията, които са забелязали, защото върховенството на закона е основополагащо. "Българският народ плати тежка икономическа и социална цена за демокрацията. Сега в тези избори се краде и това", каза още Миков.

Той напомни за инцидент от събота, в който е пострадал новоизбран общински съветник от БСП в Дряново. Според Миков е бил блъснат от лек автомобил, управляван от доброволец в щаба на чужда политическа партия. "Не може изборите, за тези пусти европейски пари, да водят до такива неща", коментира лидерът на БСП.

По повод поканата на АБВ към левите формации за диалог за обща кандидатпрезидентска двойка, лидерът на БСП каза, че е меко казано учуден. Не можем на всяка цена да правим такива сделки по повод на президентските избори, коментира той. "Казва се без условия - чакайте, вие правите дясна политика, на социално замразяване, водите политика, която удря мнозинството български граждани и ние сега да се прегърнем, за да стане някой някакъв, на някакъв стол да седне, пък бил той и президентски. Не е честно", заяви той.

По думите му не е честно, включително по отношение на избирателите на тези партии, чиито лидери така разбират политиката на сделкаджийството - няма значение с кого вляво, вдясно, да стане нашата работа. Миков посочи, че отношенията в лявото пространство са въпрос на лява политика за хората, а не на сделки между лидери.

По думите му обаче БСП е взела решение, групите ѝ в общинските съвети по места да поканят на разговор местните общинари от АБВ и "Движение 21" за обсъждане на лява съвместна политика. "Това няма да бъде пазарлък за постове", уточни лидерът на партията "Нашите избрани съветници са отворени за такъв тип преговори. Това ще бъде тест за политиката, която ще се провежда в съответните общински съвети", коментира още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?