БСП ще иска президентско вето върху Изборния кодекс

Лидерът на БСП Сергей Станишев. Сн. БГНЕС

Ако управляващите от ГЕРБ прокарат готвените промени в Изборния кодекс, БСП ще поиска президентът да наложи вето. Това каза на пресконференция във вторник председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев. Второто четене на измененията в Изборния 
кодекс е включено в проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица.

С промените в Изборния кодекс управляващите готвят цялостна система за гарантиране на фалшифицирането на изборните резултати, смята той. Плевнелиев заяви, че демокрацията стои над всичко, и очакваме той да наложи вето върху измененията, посочи Станишев. В противен случай той ще стане съучастник в подобна манипулация и фалшификация на изборните резултати, добави той. 

Според Станишев скандално е да се лишат политическите партии от правото да получат копия от протоколите от избирателните комисии, за да не могат да извършат паралелно преброяване. Той отбеляза още, че в готвените изменения не са записани ключови препоръки на ОССЕ.

Станишев посочи, че ако промените бъдат гласувани в този вид, всички европейски и международни организации и институции ще бъдат информирани най-надлежно.

С измененията Изборния кодекс става по-лош и работи 100 процента за ГЕРБ, коментира и депутатът Мая Манолова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?