БСП ще иска с декларация прекъсване на зависимостта между бизнес и политика

БСП, които заедно със съюзниците си ДПС и "Атака" избраха медийния и бизнес магнат Делян Пеевски за председател на ДАНС, ще предложат парламентът да приеме декларация за "прекъсване на порочните зависимост между бизнес и политика".

Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов съобщи във вторник, че на 4 септември, първия ден на новата сесия на Народното събрание, партията му ще предложи на депутатите да приемат декларация по националните приоритети. Преди това текстът ще бъде обсъден от парламентарната група на Коалиция за България.

Както бе съобщено по-рано, една от точките в декларацията е именно "прекъсване на порочните зависимост между бизнес и политика и отстояване на националните интереси“.

Очакванията на Стоилов са по тази декларация да се проведат дискусии сред политическите формации.

Тя ще има констативна част и освен това в нея ще има дузина точки, които ще покриват основните приоритети за страната, според БСП.

В декларацията ще са записани още борба с монополите, възстановяване на икономиката, намаляване на неграмотността, както и овладяване на демографския срив.

Ние сме открити за дискусия, посочи Стоилов, като по думите му такава декларация е необходима в настоящата тежка разделителна обстановка.

По повод на коментара на Бойко Борисов, че ГЕРБ няма да подкрепи такава декларация и че БСП не са достойни да се изказват по националните приоритети, Янаки Стоилов репликира, че всеки може да се изказва по пътя, по който може да се развива страната. Той добави, че БСП не искала да налагала собствените си виждания, а да се чуят всички мнения.

Депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева потвърди пред БНР мнението на Бойко Борисов, че партията им няма да подкрепи декларацията, понеже тя не може да бъде на "националните приоритети", след като е писана в една партийна централа, а не в пленарна зала.

В първия си работен ден след лятната ваканция депутатите ще бъдат очаквани от протестиращи пред парламента, които вече три месеца искат оставката им заради олигархичния модел на управление. Симпатизанти на БСП и ДПС готвят контрапротест.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?