БСП ще избира нов лидер след Гергьовден

Михаил Миков: Управляващото мнозинство е механичен сбор на икономически интереси

Лидерът на БСП Михаил Миков

БСП ще избира нов лидер на партията на конгреса на 7 и 8 май, който ще се проведе в зала 1 на НДК. Това съобщи лидерът на партията Михаил Миков след днешния пленум.

Миков не пожела да каже дали отново ще участва в надпреварата. Той посочи, че номинациите се правят от партийните организации. "Чувам в последните седмици, че хора се самономинират, аз не искам да попадам в тази ситуация", каза Миков.

Относно предстоящия вот на недоверие към кабинета по темата здравеопазване, говорителят на БСП Атанас Мерджанов съобщи, че и независими народни представители проявяват интерес към изработване на мотивите и подкрепа на вота. В това отношение подписката за внасяне на вота ще бъде отворена, уточни Мерджанов. По думите му очевидно е, че проблемите в здравеопазването се трупат като лавина от сняг в тези студени дни. Общият извод е, че дългото внушение - няма ляво, няма дясно, води до перманентно политическо раздвоение, че можеш да бъдеш и на власт и в опозиция, добави Михаил Миков.

Управляващото мнозинство е по-нестабилно от всякога досега, но причините за това не са толкова политически, смята лидерът на социалистите.

"Нито странното поведение на бутикови партии от Реформаторския блок, нито кресливото опозиционерство на АБВ са от естество да разклатят сериозно стабилността на управляващата конструкция. Нямат голямо значение за стабилността ѝ и вътрешнопартийните движения в ДПС, нито пък напрежението между коалиционните партньори в Патриотичния фронт. Нямат чак такова значение за стабилността на управлението и слабите резултати, които социолози отреждат на малките партии", обяви Миков пред Националния съвет на БСП, съобщиха от пресцентъра на партията.

По думите му управляващата коалиция не се гради на политически принципи и не представлява нищо повече от сделка за разпределение на порции власт. Затова няма как нейната устойчивост да бъде разколебана с политически заявки от страна на участниците в нея, още повече, ако зад тези заявки не стоят реални политически намерения, а целят само укрепване на позиции по повод на конкретни властови сделки на разпределение, смята Миков.

Според него управлението на страната е механичен сбор на икономически интереси. "Все по-несериозни изглеждат опитите на отделни по-малки играчи сред управляващите да "извиват ръцете" на по-големите си партньори, за да имитират политическа активност, заемането на някакви позиции – и не на последно място – да се опитват да се предпазят от отговорността за десния начин на управление, в което всички те участват", заяви лидерът на левицата.

"Достатъчно ясно е вече, за да не се нуждае от детайлен политически анализ, че управляващото мнозинство представлява механичен сбор на икономически интереси, чиято основна цел не е да осигури добро и правилно управление, а да е активен участник в усвояването на публичен ресурс и европейски фондове", смята Миков. Според него точно заради това нестабилността на управляващите има генезиса си не в политиката, а в социално-икономическото развитие на България.

Споделяне

Още от България