БСП ще наказва областния на Разград заради желанието му да става кмет

БСП ще иска санкции за областния управител на Разград Наско Анастасов, ако той реши да се кандидатира за кмет като независим. Това съобщи секретарят на партията Антон Кутев пред журналисти в сряда в Разград по повод на евентуална двойна лява кандидатура за кмет на общината, цитиран от БТА.

Кандидатурата на БСП за кмет на община Разград е определена и тя е на досегашния градоначалник Денчо Бояджиев, обясни Кутев.

На 16 август Анастасов обяви, че не се е отказал от надпреварата за кмет, въпреки че почти три седмици по-рано общинският съвет на БСП в Разград утвърди кандидатурата на Денчо Бояджиев.

Областният управител бе номиниран от местната структура на партията си "Български социалдемократи" и подкрепен от други социалдемократически партии.

Анастасов е достатъчно подготвен човек, за да не рискува своето място като областен управител в една битка, която няма да бъде полезна както за него, така и за цялото ляво пространство, отправи косвена закана Антон Кутев. Той допълни, че се надява разговорите, които се водят с Анастасов за единна лява кандидатура за кмет на Разград, да завършат в полза на Денчо Бояджиев.

По думите му кандидатурата на областния управител, който е излъчен за поста от БСП, е лична амбиция, която "трудно се овладява". Той допълни, че от БСП се опасяват от разцепление на левицата и затова заемат рязка позиция по случая. Анастасов би трябвало да си дава ясна сметка, че кандидатурата му е политически акт и именно поради тези опасения разчитаме на отговорно отношение от негова страна, коментира Кутев.

Той съобщи, че левицата има двойни кандидатури в някои от по-малките градове като Кюстендил и Ракитово, а проблемът във Велинград е решен окончателно - остава кандидатурата на Иван Лебанов.

На въпрос дали от левицата очакват отлив на избиратели след обявяването на поредния списък с работили за бившата Държавна сигурност, Кутев отговори, че има огромна разлика във функциите на хората в този списък. “Не може да поставяме всички в списъка под общ знаменател - една част наистина са работили за държавата, а друга - може би спадат към категорията доносници”, допълни той.

По думите му досиетата засягат в достатъчно голяма степен всички политически сили, а лустрацията в България е единствено морална. Всички знаехме, че президентът Георги Първанов е част от този списък, но това не му попречи да спечели с огромен процент президентските избори, обясни секретарят на БСП.

Споделяне

Още от Местни избори 2007