БСП ще номинира за евродепутати “авторитетни и почтени” мъже и жени

БСП ще номинира за евродепутати “авторитетни и почтени” мъже и жени

В изборните листи за български представители в Европейския парламент (ЕП), които ще се проведат през пролетта, БПС ще включи обществено значими личности, специалисти по различните политики на ЕС, както и еднакъв брой мъже и жени. Това е записано в първоначалния вариант на критериите за подбор на кандидати на левицата за евродепутати, обяви във вторник зам.-председателят на БСП Ивелин Николов след заседание на Изпълнително бюро на партията.

БСП ще търси още авторитетни личности, почтени, политически отговорни с опит в обществената и политическата дейност, допълни Николов. По думите му кандидатите за ЕП трябва да познават добре институциите в ЕС, да са поне с магистърска образователна степен, да владеят два чужди езика и да имат умения за работа в екип. При включването им в изборните листи избраниците на социалистите ще подписват декларация за лоялност към БСП, както е по партийния устав.

Номинациите ще се предлагат от съветите и комисиите към Висшия съвет на БСП и от ПГ на Коалиция за България. След това всички те ще бъдат разгледани от партийното ръководство, а листата ще бъде подредена на пленум.

“Спечелването на изборите за ЕП са една от четирите важни задачи пред БСП”, обясни Николов. Според него партията все още не е решила как ще се яви на евровота – самостоятелно или отново във формата Коалиция за България. Това щяло да стане след като се проведат разговори с потенциалните партньори и след заседание на ВС на БСП на 3 февруари, на което основна тема ще са изборите за ЕП.

БСП ще търси избирателна подкрепа за обновена социално-икономическа политика и най-общо за реализация на европейските стандарти в България, обяви още Николов.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?