БСП ще обяви наесен съвместните си идеи с президента за борба с корупцията

Президентът Румен Радев заяви в четвъртък, че подготвяните от правителството мерки в антикорупционния закон категорично не са достатъчни и се обяви за формирането на всеобхватна система за следене на приходи и разходи в държавата.

"Това, което отчитаме в България по отношение на съдебна реформа и борбата с корупцията, се разминава с това, което отчитат чуждите посланици. Трябва да направим така, че когато се каже България, това име да се свързва с добри и чисти условия за бизнес", посочи Радев в четвъртък по време на годишната среща на българските посланици, провеждаща се в София.

Няколко часа по-рано той се срещна и с лидера на БСП Корнелия Нинова, а една от обсъжданите теми е била за формирането на единен антикорупционен орган.

От месец насам държавният глава редовно недоволства от проектозакона, който в момента управляващите обсъждат, но все още никой не е виждал. Нинова подкрепя критиките на Радев, но и двамата досега не са казали ясно какво точно предлагат.

От думите на президента става ясно, че той настоява за създаването на орган с много по-големи правомощия от предлаганите от управляващата партия ГЕРБ. Преди месец правосъдното министерство публикува идеен проект за бъдещата антикорупционна комисия, който предвижда обединение на съществуващите досега институции и структура за борба с корупцията. Според ГЕРБ така ще има по-добра координация на усилията в тази област.

Президентът обаче вече обяви, че ще настоява за антикорупционно звено с разследващи функции, което да подготвя делата до вкарването им в съда. Освен това той иска изваждането на дирекцията за борба с корупцията от ДАНС и вкарването ѝ в бъдещия орган, като преди две седмици Радев заяви, че премиерът Бойко Борисов е възприел това негово предложение. До момента Борисов не е коментирал нищо по темата.

Радев неведнъж е давал да се разбере, че е против прилагането на румънския модел с независима антикорупционна прокуратура, чийто ръководител не е подчинен на главния прокурор. Именно румънският модел е недвусмислено отхвърлян от Сотир Цацаров, Бойко Борисов и настоящите парламентарни партии.

След срещата Нинова каза, че БСП също не одобрява закона за борбата с корупцията, който ще предложи правителството и няма да го подкрепи.

"Това не е борба с корупцията, а имитация. През септември ще предложим собствена концепция за борба с корупцията. Ние сме за единен орган, както и президентът, но не и това, което предлага правителството", информира Нинова след срещата с Румен Радев, проведена по нейна инициатива.

"Това, което предлага правителството, като единен орган за борба с корупцията е – сега съществуващите структури да се обединят в едно. Това не е нов орган по същество, а е структурна промяна. Тяхното предложение предвижда- същите хората, които са в тези органи, да си изкарат мандатите. Тоест- същите органи, същите хора, които досега се бореха с корупцията, трябва да продължат", добави тя.

Може да се предположи, че идеите на президента за антикорупционния орган ще залегнат в концепцията на БСП, но Нинова не направи уточнение по темата.

Нинова съобщи още, че е обсъдила с Радев темата за следващото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност да засегне борбата с корупцията и бедността, "за да се стигне най-накрая до една истинска борба с корупцията, а не до тези имитации".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?