БСП ще обжалва пред ВАС изборът за общински съветници в София

Организацията на БСП в София ще обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) решението на Административния съд в София, което обяви за законен избора на столичните общински съветници. Това обявиха членове на организацията в понеделник.

Решението на Административния съд по отношение на изборите за общински съветници е отказ от справедливост, каза Георги Кадиев, който бе кандидат за кмет и влезе в СОС от листата на БСП. Според него съдът не е взел предвид приложените факти за множество драстични нарушения на изборния процес.

"Ако не се вземат мерки, какво ще се случи на следващите избори? На нас не ни е все едно. Аз признавам, че загубих изборите в София, но не по този начин. За мен решението на Административен съд София е отказ от справедливост, отказ от правосъдие”, каза Кадиев.

"Ние представихме достатъчно доказателства, че имаше лошо проведени избори и лошо преброени гласове”, добави той.

Сред нарушенията на изборите за кмет и общински съветници са липсващи протоколи, присъствие на депутатите в залата, където се предават изборните книжа и бюлетините от секционните комисии, хората, които са си тръгнали и никой не знае как биха гласували, удължаване на изборния ден.

"Изборите трябва да са честни и справедливи. Те облагодетелстваха единствено и само управляващата партия”, каза Кадиев.

Общинският съветник Борис Цветков обясни, че по време на изборния ден е имало образуване на много големи секции с над 1300 души. "Имаше 600-700 души, които, като видяха опашката, част от тях си тръгнаха. "Установихме, че има 1300 гласа, които се разминават", допълни Цветков. Той припомни, че само 151 гласа на БСП, отчетени повече, означават още един съветник.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?