БСП ще отмени задължението на работодатели да си декларират доходите

Михаил Миков и Хасан Адемов на среща с шефове на работодателски организации. Сн. БГНЕС

Приетата от предишното Народно събрание в последните часове от работата му поправка в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, по всяка вероятност ще отпадне.

Това стана ясно след срещата на председателя на парламента Михаил Миков, министъра по социалната политика Хасан Адемов и представители на работодателските организации в сряда.

Промяната в закона, известна като поправката "Янев" по името на лидера на РЗС Яне Янев, предвижда имуществена декларация пред Сметната палата да подават ръководителите на синдикати и работодателски организации, които участват в НСТС, членове на регулаторни органи, шефове на енергийни и водни дружества, директори на дирекции в митниците, в приходната агенция, посланици, представители на държавата в ръководни европейски органи.

На публичност на имуществото, според промените в закона, подлежат и лидерите и членовете на ръководствата на политическите партии, дори да не са парламентарно представени и да не ползват държавна субсидия. същото се отнася и за кандидатите за депутати.

Поправката "Янев" бе определена още по време на приемането ѝ като силно популистка и неработеща, направена в отговор на гражданските протести. Попадащи в обсега ѝ лидери на работодателски организации категорично отказаха да подават декларации, като определиха изискването за противоречащо на европейското законодателство. Същото направиха и българските представители в европейски органи, които също трябваше да декларират имуществото си.

В посока на отпадане на поправката ще се проведат разговори между политическите фракции в парламента, стана ясно след края на срещата на Михаил Миков и Хасан Адемов с работодателите.

Независимо, че и БСП гласуваха за поправката "Янев", според Михаил Миков е необходима промяна в закона, и то не само по отношение на работодателските организации, които членуват в Тристранния съвет. Промяната е необходима и от гледна точка на целесъобразността, защото проверката на Сметната палата трябва да обхване допълнително огромен брой лица.

Още идната седмица се очаква развитие по темата след консултации между политическите сили. Председателят на НС се надява, че в кратки срокове в рамките на парламента, без да се преминава през сложните процедури с Министерския съвет, ще бъдат реализирани такива законови инициативи.

Михаил Миков ще разговаря с председателя на Сметната палата специално по отношение изискването към кандидатите за депутати, за да види как е приложен законът и какво се е случило с този безкрайно, по думите му, разширяващ се кръг от лица, длъжни да заявят доходите си.

Според него законът трябва да се преразгледа не само по отношение на работодателите. Той обаче отказа да влезе в детайли и да заяви лично мнение дали от имотния регистър трябва да отпаднат и шефовете на ЕРП-тата и енергийните дружества.

Ще изчакам да видя мненията на отделните групи, идеите за промени са изпратени до всички, вероятно ще има срещи и с тях, допълни парламентарният председател.

Законът, все пак, уточни Миков, ще бъде прегледан не само по отношение на членовете на управителните съвети на национално представените работодателски организации, но и за други категории лица.

Отчитаме, че тези поправки са силно популистки и се иска известно мъжество и компетентност да се каже това, коментира Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал. Той добави, че няма такава практика в ЕС и в света, като гласуваната от предишното НС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?