БСП ще подкрепи доц. Христо Бозов за кмет на Варна

С уловката "независим кандидат" партиите подмамват хората и подменят вота, възмути се Чавдар Трифонов

БСП ще подкрепи доц. Христо Бозов за кмет на Варна

Националният съвет на БСП обяви в понеделник, че ще подкрепи кандидатурата на доц. Христо Бозов за кмет на Варна. Той ще бъде издигнат като независим от инициативен комитет, но още от момента, в който анонсира желанието си да участва в изборите, Бозов даде да се разбере, че търси и партиен гръб, за да увеличи шансовете си.

От своя страна БСП имат опит в подкрепата на "независими" кандидати във Варна. По този начин социалистите спечелиха на два пъти (2003 и 2007 година) кметския пост в града с Кирил Йорданов. През 2011 г. лидерът на социалистите във Варна Борислав Гуцанов се ангажира лично в кампанията, но се провали безславно с по-малко от 15% от гласовете и дори не стигна до балотаж.

Преди да бъде взето решението за Христо Бозов, БСП възнамеряваха да издигнат Анелия Клисарова, но тя бе обявена като министър на образованието в проектокабинета на Пламен Орешарски. Шефът на "Пристанище Варна" Данаил Папазов, който също бе спряган за независим кандидат за кмет на Варна, също получи място в бъдещото правителство като министър на транспорта и информационните технологии.

С личността на Христо Бозов са свързани повечето от скандалите в община Варна след оставката на Кирил Йорданов. 53-годишният лекар бе негов заместник от 2008 г. с ресори здравеопазване, социални дейности и жилищна политика. От 2001 до 2008 г. той е бил директор на Военноморската болница. През април Бозов бе назначен за изпълняващ длъжността кмет на Варна с подкрепата на почти целия общински съвет.

Той направи публични всички договори на общината, спря строителството в Морската градина и разпореди одит на общинското предприятие "Инвестиционна политика", което отговаряше за общинските поръчки в града. На 29 април, без предупреждение, мнозинството от ГЕРБ в общинския съвет взе решение да махне Бозов и да назначи на негово място арх. Димитър Николов, който е член на ГЕРБ.

"Бях обещал да не се кандидатирам за кмет, но сега вие ме карате да го направя", каза тогава Бозов пред общинските съветници. Той обжалва решението в съда и бе възстановен като и.д. кмет на града, защото градският парламент не е изложил мотиви при освобождаването му. Това блокира напълно работата на кметството.

Сега Бозов ще трябва да излезе в задължителен отпуск заради участието си в предизборната кампания. Изборите са на 30 юни.

До предсрочния вот в морския град се стигна след бурните протести на варненци през февруари и март, които негодуваха срещу цените на тока, но впоследствие срещу Кирил Йорданов, който ги управлява четири мандата, избиран с подкрепата на БСП и накрая на ГЕРБ, които в крайна сметка предпочетоха да спасяват себе си, а не него и той бе принуден да подаде оставка.

Градът е подвластен на нестихващите сблъсъци и конюнктурни примирия между бизнес лобита и интереси, повечето от които имат политическо представителство и в местната, и в централната власт. Това не означава по-голяма конкуренция и по-добро управление и услуги за гражданите, а тъкмо обратното.

На фона на нестабилната политическа конфигурация в парламента и очакванията за предсрочни парламентарни избори, предстоящите на 30 юни избори за кмет на Варна се разглеждат като тест за обществените нагласи и "полигон" за изпробване на партийни тактики, коалиции и личности.

Желанието на повечето партии и бизнес лобита да играят с независими кандидати поставя в сложно положение онези, които претендират, че са реално независими.

Подмяна на вота?

Такъв е случаят с Чавдар Трифонов, който в понеделник разпространи декларация, в която обвинява партиите в опит за подмяна на вота на варненци. Според партиите те ще издигнат кандидатите си чрез инициативни комитети, за да залъжат варненци, че всъщност гласуват за хора, които не са свързани с партийните апарати.

"Като "независими” се кандидатират хора с ясна партийна и административна предопределеност. Например депутат, положил клетва преди пет дни, се оказа издигнат от независим комитет, а не от собствената си партия. Бивш кандидат за кмет и член на партия също се представя за независим. Местен собственик на партия подаде документи по същата формула. Това е откровена лъжа, която се предлага на варненци, защото партийно ангажирани хора не могат да уплътнят понятието независим", казва Трифонов.

В декларацията си той говори за Анелия Клисарова, кап. Данаил Папазов и Веселин Марешки. С развитието на събитията в понеделник е очевидно, че от тримата на местния вот ще участва само "вечният" кандидат за кмет на Варна Веселин Марешки. Аптечният бос се включи и в последните парламентарни избори, но се провали.

"Под тази формула (за независимия кандидат) преди години градът беше подмамен да подкрепи Кирил Йорданов. Всички станахме свидетели на тази измама. Днес очевидно всички изпитват срам от думата партия и затова се крият зад пердето на граждански комитети, които са ги издигнали. Аз не изпитвам такъв срам и не смятам , че партиите са лошо нещо, но просто не съм партиен член. За това се кандидатирах като независим. Но ако думата "независим” ще ме превърне в съучастник в една масова измама, наблюдавайки регистрациите на кандидатите, то аз отказвам да участвам в нея", декларира Чавдар Трифонов.

Другият спряган като основен кандидат за кмет на Варна на този етап е местният лидер на ГЕРБ в града Иван Портних. Той се закле като депутат през миналата седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от България