БСП ще поиска оставката на министъра на образованието

Тодор Танев се извини, че обяви за "нули" известни учени

БСП ще поиска оставката на министъра на образованието

От БСП вероятно ще поискат оставката на образователния министър Тодор Танев заради изказванията му по време на открит урок във врaчанското СОУ "Христо Ботев". Танев каза на 12-класниците, че: "Ломоносов не е направил нищо. Асен Златаров и той не е нищо особено, само е ходил в СССР, докато тук е било фашизъм", а също така "Мария и Пиер Кюри са най-великите химици, Нобелови лауреати, но Фредерик Жолио-Кюри е пълна нула в науката, обаче се жени за дъщеря им Ирен и взема фамилията Кюри, "за да се фука".

По този повод левицата разпространи в сряда декларация, в която определя - 9 декември - датата на открития урок във врачанското училище, като една от най-скандалните в културния живот на страната.

"Тодор Танев се погаври с институцията, която представлява, както и с високото си звание на професор, дългогодишен ръководител на катедра Политология в СУ "Св. Климент Охридски", се казва в позицията на БСП. В нея се изброяват постиженията на учените, които засяга в изказването си просветният министър и се добавя:

"Недопустимо е омаловажаването на делото и приносите на френския учен Фредерик Жолио-Кюри, заради участието му в антифашистката съпротива. Недопустимо е пренебрежителното отношение на министъра към Михаил Ломоносов, основоположника на руската наука и изящна словесност. Недопустимо е и подценяването на научния принос и обществена дейност на проф. Асен Златаров заради книгата му "В страната на Съветите". Ехидниченето на проф.Танев може да намери обяснение само в това, че той по принцип не обича нищо руско, не обича даже гениите на руската наука и култура."

НС на БСП заявява, че ако проф. Тодор Танев не намери в себе си сили да постъпи по достоен начин, ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще постави в Народното събрание въпроса за незабавна оставка на министъра на образованието и науката. Надяваме се, че тази позиция ще бъде подкрепена от всички парламентарно представени партии, твърдят от БСП.

Междувременно министърът на образованието проф. Тодор Танев се извини за изказването си, че "Фредерик Жолио-Кюри е пълна нула като учен", както и за думите си по адрес на други световно известни учени.

Министърът отбелязва, че вече е написал и официално извинение отново в социалната мрежа, ако някой се е почувствал засегнат. „Което най-вече казах на учениците е да вземат пример от Мария Кюри, която е по-голям учен от другите, защото е два пъти Нобелов лауреат и то по две различни науки в „мъжки времена”, пише в сряда до "Дарик", професорът.

"Напоследък имам множество ценни срещи, каквато беше и тази във Враца, с още много учители и ученици по страната, на които обсъждаме така нужните реформи в образованието. Срещам разбиране, идеи и подкрепа за законопроекта. Реформата в образованието е най-важното, което предстои в Новата година”, посочва още той и изразява своята готовност за диалог по темата.

Междувременно  с думите "Дръж се твърдо, професоре. Тепърва те започват..." се обърна към министъра на образованието лидерът на ДСБ Радан Кънев. В подкрепа на Танев, Кънев публикува свое обръщение във Фейсбук.

"Дръжте се твърдо, КАТО маджари, евреи, арменци..." - казва професор Тодор Танев и ... се оказва антисемит. И анти-маджарин, предполагам. Нищо, че има унгарски произход и говори перфектен унгарски. И се оказва, че няма право на мнение за учени, ако портретите им висят по стените. Тази реакция е само пример за тежкия конформизъм в мисленето, който именно професорът се опитва да разбие с думите и поведението си", пише Радан Кънев в личния профил във Фейсбук.

Още по темата
Още от България