БСП ще прави национална кампания за снемане на санкциите срещу Русия

Областният лидер на БСП Георги Гергов с рокерите "Нощни вълци" и веещо се епаратисткото знаме. Снимка: "Под тепето"

БСП ще прави национална кампания за снемане на санкциите срещу Русия, обяви заместник-председателят на парламентарната група Георги Свиленски, макар че инициативата, предложена от пловдивската партийна структура, засега не е одобрена от партията. Привържениците на кампанията искат отмяната на руските санкции да влезе в дневния ред на българското председателство на Съвета на ЕС, което ще започне през януари. Премиерът Бойко Борисов заяви по-рано, че темата ще бъде повдигната по време на европредседателството.

"Против санкциите сме. Ще има национална кампания срещу санкциите. БСП е дала сигнал към всички български граждани, които обичат Русия", каза Свиленски в интервю пред Канал 3.

Лидерът на пловдивските социалисти и почетен консул на Русия в Пловдив Георги Гергов предложи такава точка в дневния ред на последния партиен пленум, но тя бе отхвърлена. Според него лидерът на БСП Корнелия Нинова я е отклонила с мотива, че няма време пленумът да се занимава с този въпрос

"С това не даваме верен сигнал към хилядите членове и симпатизанти на левицата, които в своята същност са убедени русофили. Продължаваме да обичаме Русия тайно. Трябва да заявяваме категоричната си позиция в подкрепа на това решение, защото това е подкрепа и на националните и икономически интереси на България. Най-добрият начин да го направим бе това да стане точка от  дневния пред българското председателство и тя трябваше да покаже на Европа, че България е държава, достойна за респект и уважение, държава, която отстоява своите интереси", коментира тогава Гергов.
Не е ясно какво би постигнала национална кампания на БСП за снемане на руските санкции, освен че за пореден път Русия ще стане доминираща тема на българския политически дневен ред.
Като се има предвид острият вътрешнопартиен конфликтът на Георги Гергов с Корнелия Нинова, нищо чудно лидерът на пловдивските социалисти да размахва "русофилската" карта в опит да спечели някакви точки срещу партийното ръководство.
Преди две седмици Гергов участва заедно с руския посланик у нас в провокативна акция за отбелязване на 60-годишнината от откриването на паметника Альоша в Пловдив, на която бяха развети десетки знамена на сепариатистите в Източна Украйна от самообявилата се Донецка народна република. Областният лидер на БСП дори позира за снимка с рокерите "Нощни вълци", а до тях се вееше сепаратисткото знаме. На събитието бяха раздавани и листовки с реклама на документалния филм "Донбаска пролет", както и малки знаменца на самообявилата се Донецка република.  

Споделяне

Още по темата

Още от България