БСП ще продължи да настоява за ограничения при продажбата на земя на чужденци

Само депутатът от БСП Янаки Стоилов подписа с особено мнение приетия от комисията за промени в конституцията втори пакет за изменения в основния закон, свързани с членството на България в ЕС.

Очаква се до сряда следващата седмица под законопроекта да положат подписи минимум 60 народни представители от всички политически сили, за да може той да бъде внесен в деловодството на народното събрание и да бъде гласуван в пленарна зала.

Шефката на комисията Камелия Касабова прогнозира, че най-късно до края на март 2005 г. промените ще бъдат факт.

Янаки Стоилов обясни, че подписал с особено мнение с несъгласието на социалистите с промяната, свързана с продажбата на земя и на чужденци, които не са от страни - членки на ЕС. Депутатът предположи, че с такова особено мнение ще бъдат и останалите му колеги от левицата, които все още не са подписали проекта.

Стоилов повтори алтернативната позиция на Коалиция за България, че само граждани и юридически лица от ЕС трябва да имат право на земя у нас по ред, определен от закон. На заседанието във вторник обаче в комисията надделя по-либералния вариант закупуването да става по силата на всякакъв международен договор.

"По принцип подкрепяме измененията, които произтичат от членството на България в ЕС, но това изменение всъщност не произтича от това членство по начина, по който е записано и излиза извън логиката на всичко останало, което сме подготвили," смята Стоилов.

Проектът за промени в основния закон предвижда още частично отдаване на правомощията на българските институции на европейските. Дава се право на български граждани да участват в изборите за Европейски парламент, както и на европейски граждани да се кандидатират за местната власт в България.

Българските граждани вече ще бъдат предавани на чуждите съдилища, тъй като с поправките в основния закон се урежда статута на европейската заповед за арест, с което отпада тази конституционна забрана.

Министерски съвет се задължава да се отчита пред парламента за отстояваните национални позиции в европейските институции, както и НС да осъществява контрол над действията на кабинета.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: