БСП ще ревизира отношенията си с ДПС

Целта на социалистите е да спрат използването на властта за икономически облаги

БСП ще ревизира отношенията си с ДПС

БСП ще ревизира отношенията си с доскорошния си коалиционен партньор ДПС, за да "спре използването на властта за икономическо облагодетелстване". Такова становище е записано в резолюция на партията за участие в предсрочните парламентарни избори. Документът бе приет днес от Националния съвет и ще бъде гласуван още веднъж от най-висшия партиен орган – конгреса, в неделя.

 

В резолюцията е записано още, че "животът на правителството се съкрати, защото ДПС ограничи времето на неговата дейност и не пожела да се отстранят деформациите в управлението".

 

От документа на социалистите става ясно, че всъщност те предприели "опити за промени", които са засегнали "значителни икономически интереси" и това също ускорило края на управлението.

В резолюцията за участие в изборите социалистите пишат, че партията им ще се "противопостави на задкулисието, ще работи за върховенство на закона, за реабилитация на политиката, нейната представителност".


Социалистите се обявяват за последователни усилия за продължаване най-големите енергийни проекти – газопроводът "Южен поток", АЕЦ "Белене" и удължаване на срока на експлоатация и разширяване на АЕЦ "Козлодуй".

 

Делегатите на конгреса ще гласуват в тъмни стаички

 

Извън посоките на ангажиментите, които БСП ще поеме на вота, социалистите са обсъждали днес и организационни въпроси за предстоящият конгрес в неделя, на който трябва да бъде избран нов председател.

 

За първи път се обмисля вариант делегатите на конгреса да гласуват като на избори – в тъмни стаички, за да се гарантира тайната на вота.

 

По този начин БСП щяла да бори вътрешното "задкулисие и възможностите за оказване на натиск".

 

Според устава на партията, гласуването за лидер е тайно, но досега практиката показва, че делегатите се събират на групички и подават своя вот заедно. По този начин партийците се "респектират" един друг, смятат социалисти. "Ако са поели някакви ангажименти, другите могат да ги наблюдават, а в тъмната стаичка няма кой да ги види за кого гласуват", смятат в БСП.

 

Станишев сгълчал кандидатите, правели национална кампания

 

Извън организационните въпроси лидерът на социалистите се скарал на кандидатите за неговия пост, че вместо вътрешна кампания, правят национална.

 

По думите му по този начин партията изглеждала разединена и това не било добре за БСП. Затова Станишев призовал номинираните за лидери да не бъдат така "медийно шумни" и да не въвличат цялото общество в надпреварата за поста.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?