БСП ще се бори референдумът да е само за задължителния вот

Според ГЕРБ социалистите опитват да разделят допитването от предсрочните избори

БСП ще се бори референдумът да е само за задължителния вот

БСП ще се опита да сведе референдума за изборните правила единствено до въпроса за задължителното гласуване. Това научи Mediapool от представители на левицата в понеделник, ден преди извънредното заседание на парламента, което ще обсъжда предложението на президента за всенародно допитване за задължително, електронно и мажоритарно гласуване, подкрепено от над 400 000 подписа, събрани от Инициативен комитет.

При положение, че ДПС са против въвеждане на задължителен вот, какъвто лидерът на социалистите Сергей Станишев внезапно поиска, за да "накаже" коалиционния партньор заради оттеглената подкрепа на управлението, БСП разчита на ГЕРБ, които са твърдо "за".

ГЕРБ обаче настоява и за мажоритарния елемент в пропорционалната система, и за електронно гласуване.

"Ако няма задължение да гласуват всички български граждани, в това число тези извън страната, то електронното гласуване се обезсмисля, защото неговата цел е да облекчи тях", заявиха пред Mediapool от БСП.

В отговор на твърденията на БСП, че задължителното гласуване трябва да важи само за България, но не и в чужбина, тъй като държавата не може да го осигури, ГЕРБ призоваха да се приеме електронното гласуване, което решава този проблем. Спорният въпрос остана неразрешен на заседанието на правната комисия, която така и не излезе с никакъв проект. Така всичко ще се решава в пленарна зала.

Заседанието на НС във вторник е предшествано от Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) при президента, посветен на датата за предсрочните избори, момента, в който кабинетът "Орешарски" подава оставка и дали да остане да работи като правителство в оставка, както и други неотложни теми като "Южен поток" и спрените еврофондове. Ако бъде постигнат някакъв компромис по целия пакет от въпроси, свързани с предсрочните избори, не е изключено в него да фигурира и някаква сделка за референдума. Заявката на ГЕРБ е за "конфронтационен" КСНС, тъй като управляващите не се вслушаха в призивите да не избират ръководство на Сметната палата и да оставят това за новото НС.

БСП разчита, че в дискусията за референдума ГЕРБ и "Атака" ще подкрепят задължителния вот, а ДПС ще гласува "против". Социалистите са изчислили, че следващите два въпроса от референдума – за електронното и мажоритарно гласуване, ще отпаднат, тъй като ДПС ще е по принцип "против" допитването, а БСП и "Атака" ще са "против" конкретните две предложения и ГЕРБ ще остане в изолация.

БСП ще реши окончателно тактиката си на поведение на заседанието на Изпълнителното бюро в понеделник.

Утрешното гласуване за референдума – възможност за изтегляне на изборите по-рано

Предстои да се види как ще реагира ГЕРБ на замисления "капан" да даде подкрепа на БСП само за собственото ѝ искане за задължително гласуване.

Именно партията на Борисов се застъпваше най-силно за електронното гласуване, докато Инициативният комитет на Георги Близнашки събираше подписи за допитването.

От ГЕРБ също така подозират, че целта на поставянето на въпроса за референдум сега е да не се произведе заедно с предсрочните парламентарни избори или да ги изтегли по-рано през септември.

 

От опозицията пресмятат, че, ако решението за свикване на референдум беше взето днес, президентът ще трябва в срок до три месеца да насрочи дата за провеждането му. Така вероятната дата за гласуването е около 14 септември.

 

"Ще ни поставят в ситуация да проведем или два различни избора – парламентарни и национално допитване с разлика две седмици, или да изтеглим вота по-рано, което ще гарантира ниска активност, а така БСП смятат, че ще вземат повече гласове", казват от ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България