БСП ще се оплаква на Борисов и ЕС от "политическата чистка"

БСП отново се оплака, че управляващите упражняват политически натиск и в държавната администрация се извършват "незаконни уволнения“. Социалистът Младен Червеняков, който е и председател на специално създадената партийната комисия за правна помощ, описа във вторник пред медиите как става това на практика.

"Съществуват т. нар. наказателни състави. Те преглеждат информацията за всички служители и в края на деня привикват съответния човек и му дават 2 листа - молба за напускане и заповед за уволнение“, обясни Червеняков.

По думите му в "чистката“ са изгорели няколко десетки служители. "Вижте какво се случи в полицейските областни управления или пък в 28-те земеделските служби“, допълни депутатът.

За "неправомерен натиск“ срещу представители на левицата, той даде пример с бившия зам.- министър на здравеопазването Емил Райнов и Емил Христов, бивш шеф на Агенцията по лекарства.

Червеняков, който миналата седмица обсъди тези въпроси на лична среща с главния прокурор Борис Велчев, отрече твърденията на ДСБ, че има теч на информация от прокуратурата към БСП.

Според лидера на ДСБ Иван Костов това се прави, за да се "предотврати повдигане на обвинение“. Според него именно комисията на Червеняков осигурява "политически чадър над кадрите на БСП“, срещу които има повдигнато обвинение или се разследват.

Според Червеняков в "6 изречения Костов е казал 8 лъжи“ и е "нелепо“ именно представители на десницата, по времето на които е извършвана най-голяма чистка, особено в съдебната система, да говорят за теч на информация. "Те трябва да бъдат по-тихи от водата и по-ниски от тревата“, препоръча социалистът.

Червеняков съобщи още, че БСП ще иска и среща с премиера Борисов и с посланици от ЕС по проблема.

След заседанието на ИБ на БСП във вторник лидерът на партията Сергей Станишев продължи да коментира, че новият ресор, който получава България в Еврокомисията, е "първият сериозен шамар към правителството на Борисов“. По думите му даденият на външния министър Румяна Желева ресор "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи“е "маловажен“.

Той не пожела да каже според него кой ресор е по-важен, а се измъкна с думите "всеки друг би бил по-добър“. На въпрос защо в неговото правителство имаше самостоятелно министерство за бедствията и авариите, след като сега твърди, че ресорът не е толкова съществен, Станишев каза, че през 2005 г. страната е била изправена пред криза след обилните порои.

Международният секретар на БСП Деница Златева пък показа малък светещ глобус, който възнамерява да подари на Желева, за да се "ориентира тя по-добре“.

Златева иронизира Желева заради изказването ѝ в понеделник, което според БСП показва, че външният министър не познава световната география. Става дума за коментар на Желева, че е била в горещи точки по света, като спомена Близкия Изток. След това министърът даде пример със страни като Египет и Грузия. Желева обаче не каза, че Грузия е част от Близкия Изток, а по-скоро спомена тази страна като една от горещите точки по света.

Деница Златева обеща, че "в по-добри времена ще подарят“ на Желева и джипиес, ако "премиерът не ни изпревари“, за да знае той къде се намира тя "във всеки един момент“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?