БСП ще се регистрира самостоятелно, но ще прави коалиции за местния вот

БСП ще се регистрира самостоятелно за участие в местните избори в ЦИК, но ще участва с коалиционни партньори на места, заяви в петък вътрешният министър Румен Петков на заседанието на Висшия партиен съвет в Казанлък. Социалистите отложиха традиционните тържества на връх Бузлуджа заради бушуващите пожари в района, но премиерът и лидер на партията Сергей Станишев обеща събирането да стане по-късно.

Коалиционната политика е важна за партията, с цел спечелването на най-много кметски места. “БСП ще се стреми да проведе диалог с граждански структури, които имат широко обществено влияние”, каза Румен Петков, който оглавява работната група за коалиционната формула, с която БСП ще се яви на местните избори. По думите му спецификата на местните избори не позволява да се участва с единна коалиционна формула. Той допълни, че на предишните местни избори във формата "Нова левица" са загубили над 10 хиляди гласа.

Там, където е необходимо, социалистите ще се коалират с НДСВ и ДПС, но няма да допуснат коалиране с националистически и популистки партии.

БСП води активен диалог с партиите от Коалиция за България, политически клуб  "Екогласност", политически клуб "Тракия", Отечествения съюз,  Федерацията на потребителите, по места ще бъдат водени преговори и със синдикати, граждански структури и работодателски организации.

Кампанията ще бъде трудна и се надявам, че този път за разлика от изборите за Европейски парламент, ще успеем да постигнем максимална вътрешна мобилизация, каза Сергей Станишев.

БСП е длъжна в този труден период с нови политически субекти  - национални и местни, с много бизнес интереси, да акцентира върху максимално конструктивна коалиционна политика с партиите от левицата и центъра -  тези с които има опит, както за номинирането на кметове, така и за формирането на листите за общински съветници, обясни Станишев.

Според него много често социалистите проявяват свръхсамочувствие и пренебрегват коалиции с малки партии, затова и не им стига малко за победа в различни общини.

При изготвянето на кметските листи БСП ще залага на авторитета на водача, но ще се съобразява и с провеждани социологически изследвания. Основната цел на БСП ще бъде да има най-голям кметове и общински съветници, каза още Румен Петков.

В Кърджали не сме настроени за Сталинградска битка, а за истинско демократично състезание, каза заместник-председателят на Областния съвет на БСП в града Назми Мюмюн. По думите му, няма да се подадат на изкушението за нажежаване на етническото напрежение в Кърджали, предаде БТА. Сред самите кърджалийци се роди идеята за излизане от еднопартийния модел на управление и ориентиране към граждански модел на управление - единна общоприемлива гражданска кандидатура за кмет и единна обща гражданска листа, посочи Мюмюн.

Не сме сключвали никакви споразумения и договори с националистите от "Атака" и разноговорещите ГЕРБ-ери, но в рамките на гражданското обединение за Кърджали, наред с над 30 граждански професионални и други организации, се оказахме под един покрив със споменатите по-горе политически феномени. Ние сме на път да се коалираме с всички от левия сектор, споделящи идеята за нов модел на управление на Кърждали, каза Мюмюн. По думите му, вратите на БСП са отворени и за онеправданите български турци.

Мотото на предизборната платформа, одобрено от партийния пленум, е "Диалог и отговорност" и в нея са набелязани 5 основни насоки - ново качество на живот и по-висок жизнен стандарт, ред и закон в общината, сплотеност на обществото, диалог с гражданите и "Европа - за хората тук", т.е. по-ефективно използване на ресурсите на ЕС.

Споделяне

Още от България