БСП ще сезира евроинституциите заради пътната агенция

Христо Проданов: Не искаме да четем розовите приказки за пътищата, които ни разказва Борисов

Христо Проданов, Елена Йончева и Георги Свиленски отляво на дясно

БСП се закани да сезира европейските институции, заради отказа на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да бъде направена независима експертиза на пътни участъци посочени от левицата. Това съобщи евродепутатът Елена Йончева на пресконференция в централата на "Позитано" 20 в София.

Тя уточни, че още следващата седмица ще бъде предоставена на Брюксел цялата кореспонденция между БСП и АПИ по повод проверката на пътни участъци.

БСП внесе искането си за техническа експертиза за магистрали и първокласни пътища от европейска лаборатория в АПИ в началото на ноември 2018 г. Целта е да се види дали магистралите и пътищата са построени качествено. "Искаме да получим отговор краде ли се от българските магистрали", каза тогава Йончева.
От АПИ обявиха, че са съгласни да бъде направена проверка, но поискаха от БСП имана на експерти, с които да обсъдят детайлите за взимането на пробите. БСП обаче нямат намерение да изпълнят това искане, защото върху тези експерти ще бъде стоварена цялата държавна машина.

"АПИ изиска от нас да предоставим нашите експерти. Няма закон, който да предвижда това. Ние сме наясно, че давайки им имената на нашите експерти, те ще бъдат подложени на цялата машина за сплашване, с която разполага ГЕРБ. Ще сезираме европейските институции за начина, по който се укрива информация от българския данъкоплатец и българския избирател и от българските народни представители", закани се Йончева.

Йончева: По документи пътищата от последните 5 години са перфектни

"АПИ се опитва да прикрие случая с проверка в независима европейска лобаротория на българските пътища и магистрали и открито се подиграва с българските избиратели", каза Елена Йончева в събота.

Тя твърди, че АПИ отказва да даде разрешение за взимане на вертикални проби на ядки на българските магистрали и пътища и тяхното предоставяне в независима европейска лаборатория. По думите на Йончева става въпрос за пътища, които са строени и ремонтирани през последните пет години.

От пътната агенция обаче твърдят, че част от посочените от БСП пътища са строени още по времето на комунистическия диктатор Тодор Живков.

"Вместо разрешение да бъдат взети подобни проби, АПИ ни запознава с проектите на тези точки, но те са необходими едва след като имаме резултати от тях, т.е. след като имаме разрешение за взимане на проби. В противен случай те са безполезни", каза Йончева.

"Нямаме съмнение, че по документи пътищата ни, които са строени последните пет години, са в перфектно състояние, както и пътят до Своге", допълни тя.

Евродепутатът от БСП обясни, че лабораторните изследвания ще покажат дебелината, количеството от материал и отделните пластове на пътната настилка, използването на неподходящи материали и нивото на сцепление.

Свиленски: Истината за пътищата е в интерес на всички граждани

Заместник-председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски призова м регионалния министър и председателя на Управителния съвет на АПИ незабавно да кажат дали разрешават или не независима европейска екпертиза на пътищата.

"Не да ни пускат по различни пътечки. За осем месеца се смениха трима управители на Агенция "Пътна инфраструктура". Стоят и се крият, защото ги е страх и знаят истината. Ако не ги е страх, ако са сигурни в качеството на българските пътища, моля, още в рамките на тази седмица, да дадат необходимото разрешeние", заяви Свиленски.

Той уточни, че ако получат разрешение за проверката, в рамките на 24 часа БСП ще предостави на АПИ независимата европейска лаборатория.

"Всичко, което са поискали - план за организация за движението, всичко е готово и подготвено. Въпросът е за едно разрешение. Истината не е в интерес на БСП, а на българските граждани и на европейските, с чиито средства са построени тези пътища", каза още Свиленски.

Проданов: Не искаме розовите приказки за пътищата, които ни разказва Борисов

"Не искаме да четем розовите приказки за пътищата, които ни разказва и ни пише Бойко Борисов." Това каза другият заместник-председател на парламентарната група на БСП Христо Проданов по време на пресконференцията.

"Искаме истината, не да политизираме този въпрос, защото пресконференцията, която вчера ГЕРБ даде, беше политизиране на въпроса", заяви той.

В петък ГЕРБ определи като "манипулация" исканията на БСП за проверка качеството на пътната настилка по магистралите. Депутатът Александър Ненков от ГЕРБ заяви, че от АПИ са предоставили цялата изискана от БСП информация за магистралите със съответен график за ползването ѝ в срок от 30 май до 27 юни, но нито един от народните представители на левицата не се е поинтересувал от нея.

.Депутатът от ГЕРБ определи поведението на колегите си от БСП като "лицемерно". Той смята, че това е един "предизборен ход", който след изборите и след заминаването на Елена Йончева в Европейския парламент, е "оставил в небитието" гръмките обвинения и заплахи за цял един строителен бранш.

"Едномесечното мълчание на колегите показва тяхното отношение към темата", каза още Ненков в петък.

 

Споделяне

Още от Бизнес