БСП ще си сътрудничи със СИРИЗА

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов с депутата от СИРИЗА Янис Аманатидис (първият  отляво-надясно) и председателя на партията в Солун Милтос Иконому (вляво  от  Паргов)

БСП ще си сътрудничи с управляващата гръцка партия СИРИЗА. Началото на партньорството е поставено от председателят на Градския съвет на БСП в София Калоян Паргов, съобщиха от партията.

Това е станало по време на двудневно работно посещение на делегация на столичните социалисти в Солун. В петък Калоян Паргов е имал среща с депутата от гръцкия парламент Янис Аманатидис, който е водач на листата на СИРИЗА в Солун, и с Милтос Иконому, председател на партията в града.

Това е първият политически контакт между БСП и СИРИЗА, е посочено в прессъобщение на БСП.

"Говорихме за основните задачи, пред които са изправени двете партии в България и Гърция. Коментирахме и възможностите за сътрудничество между двете партии на Балканите и в  рамките на Европейския съюз. Поканих представители на СИРИЗА да участват на 2-и април и в Кръглата маса, организирана от БСП, на която ще обсъдим последиците от икономическите санкции, наложени на Русия, и влиянието им върху икономиката на балканските държави. Приеха я с благодарности", заяви Паргов след срещата.

По думите му е договорено и програма за продължаване на контактите между БСП и СИРИЗА на регионално и национално ниво.

Калоян Паргов е обсъдил с гръцките си колеги и наложените санкции срещу Русия. "Всички сме наясно, че те са голям проблем за икономиката на всички балкански държави“, коментира още лидерът на БСП-София.

Другите обсъдени въпроси са били търговските взаимоотношения между България и Гърция, възможностите за развитие на културния туризъм, транспортната и енергийната инфраструктури.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?