БСП ще забави връщането на мандата до 10-15 септември

Целта е да се осигури време за приемане на актуализацията на бюджета

Корнелия Нинова

БСП ще върне мандата за съставяне на правителство между 10 и 15 септември, ако не успее да го изпълни. Това заяви в неделя лидерът на левицата Корнелия Нинова на извънреден брифинг в парламента.

Тя обяви, че БСП ще задържи мандата, за да има време за актуализация на бюджета, така че да се помогне на пенсионерите, болните и всички, засегнати от кризата.

Поканите за срещи с другите партии остават, каза още Нинова. Тя обясни, че ще търсят всякакви варианти, за да бъде съставен редовен кабинет. Ако не се постигне съгласие, тя се надява да се намери подкрепа поне за актуализация на бюджета. Левицата ще предложи съкращаване на сроковете и извънредни заседания на парламента.

Срещите започнаха с "Изправи се БГ"

БСП започна в неделя разговорите с парламентарно представените политически сили за формиране на правителство, въпреки че шансовете за успешен мандат са нулеви, след като в петък лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че партията няма да подкрепи кабинет с мандат на левицата.

В петък социалистическата партия получи от президента Румен Радев третия и последен мандат за съставяне на кабинет в рамките на 46-ото Народно събрание.

Председателят на парламентарната група на "БСП за България" Корнелия Нинова потвърди, че коалицията ще положи всички усилия, за да състави редовен кабинет.

Първата среща бе в неделя с представители на "Изправи се БГ! Ние идваме!", но от коалицията казаха, че няма да подкрепят правителство с мандата на БСП при сегашната ситуация.

Разговори ще има и с ИТН

През седмицата са планирани разговори с "Има такъв народ", които вече заявиха, че приемат покана за среща, въпреки че няма да подкрепят БСП. "Възпитанието изисква, разбира се, да се отиде на среща, но причината да не подкрепим БСП е, че първо – имаме много големи различия", каза Слави Трифонов. По време на разговорите след връчване на мандата на ИТН се твърдеше, че левицата и партията на Трифонов имат най-голямо съвпадение по отношение на обсъжданите приоритети и политики.

Пред седмицата ще се проведат и разговори с "Демократична България", която вече заяви, че не би подкрепила кабинет с мандат на БСП. "Всички знаят какви са ограниченията на "Демократична България". Намаляха шансовете за съставяне на кабинет с участието на ДБ, но ние сме само 31 депутати от 240", каза съпредседателят на коалицията Христо Иванов.

Все още не е ясно решението на колективните органи на ДБ, които обсъждат дали биха участвали в разговори с БСП за съставяне на правителство.

От ГЕРБ, които не бяха поканени за разговори, изразиха скептицизъм за съставяне на правителство, а лидерът на партията Бойко Борисов коментира, че Корнелия Нинова трябва да върне мандата. "ИТН ти казаха, че няма да стане правителство с тебе, ГЕРБ ѝ казаха, че няма, "Да, България" ти казаха, че няма. Тя трябва да върне мандата. Какви усилия, какви разговори ще правиш", коментира Борисов.

От ДПС заявиха, че ще наблюдават развоя на събитията и резултата от преговорите за съставяне на правителство с мандат на БСП.

Междувременно президентът Румен Радев призова партиите в Народното събрание към поемане на отговорност за управлението на страната. "Не могат политическите сили в парламента да продължават да бягат от своята отговорност. Хората накрая ще санкционират всички, които абдикират от отговорност", каза Радев.

Споделяне

Още по темата

Още от България