БСП ще завърти познатите лица за водачи на листи в нови райони

БСП ще завърти познатите лица за водачи на листи в нови райони
БСП стяга пленум идния вторник, на който трябва да реши окончателно кои ще са водачите на партийните листи за парламентарните избори, въпреки неяснотата в някои ключови градове. Самият лидер Сергей Станишев все още се двоумял дали освен в 25-и район в София да оглави листата във Варна или в Кърджали. На заседанието се очаква и частично решение за някои мажоритарни кандидати на левицата.

Пред Mediapool висш представител на БСП коментира, че засега още не се знае кой от двата града ще предпочете Станишев, но "везните" като че накланяли към Варна. "Решението обаче е негово, прогнозата е предпоследна", допълни той.

На предишните избори водач на варненската червена листа беше министърът на икономиката и областен лидер на БСП Петър Димитров, но в бъдещите листи той нямало да бъде на предна позиция. Ако Станишев обаче избере Кърджали, остава неясен водачът във Варна. И обратното, ако оглави Варна, не е ясно кой ще бъде издигнат за града, сочен за "бастион на ДПС". Като вариант за там бил обсъждан и министърът на културата Стефан Данаилов, който почти сигурно щял да води две листи. Другата била в 24-ти район в София.

В мъгла е и първото място в друг голям град – Бургас, за където се спрягаше името на говорителя на БСП Корнелия Нинова, която обаче вече е "пренасочена" към Благоевград. Досега водач там беше зам.-шефът на НС Любен Корнезов, за когото неофициално се говори, че твсе още обмислял дали да се кандидатира за следващия парламент.

Засега не е ясно и кой ще застане начело на листите в Русе и Габрово. За Русе беше спряган външният министър Ивайло Калфин, който обаче оглави червената евролиста, а за Габрово - Татяна Дончева, която пък миналата седмица обяви, че се отказва от политиката. В кулоарите на парламента се говори, че на нейно място може да бъде номиниран Янаки Стоилов, който пък на предните избори водеше в Ловеч. Някои обаче не изключват Дончева все пак да получи покана за предна позиция в партийната листа и да ревизира решението си. За габровската листа, както и за мажоритарното място в същия район, се обсъждало и името на бившия началник на Генщаба и посланик в Скопие Михо Михов.

В Ловеч пък най-вероятно ще бъде издигнат шефът на предизборния щаб на БСП Евгений Узунов.

Не е особено ясно и положението в Търговище, където местната организация номинира за водач лидерът на БСП-София Румен Овчаров, който със сигурност ще оглави листата в 23-ти район в столицата. Мажоритарен кандидат в София в този район най-вероятно ще е бившият зам.-финансов министър и настоящ столичен общински съветник Георги Кадиев.

За Пловдив, където се очаква най-много гласове да спечели ГЕРБ, Станишев готви като партиен кандидат бившия син кадър и настоящ финансов министър Пламен Орешарски. За Пловдив-област пък за водач бил отново определен министърът на транспорта и областен партиен лидер Петър Мутафчиев.

Нещата и в "червената" Враца също не били много сигурни. За водач там се спряга депутатът Георги Божинов. "Проблемна" се оказва и Силистра, където също няма номинация. В Кюстендил начело ще застане Мая Манолова, която измести депутата с няколко мандата зад гърба си Иво Атанасов.

Засега най-сигурни са позициите на шефа на червената парламентарна група Ангел Найденов, който ще води листата в Перник, а мажоритарно ще му "партнира" Весела Лечева, председател на ДАМС. Във Видин водач отново ще е Михаил Миков, в Пазарджик - Георги Пирински, в Добрич – зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова, в Сливен – Асен Гагаузов. Вместо в Стара Загора, Емилия Масларова ще е начело в Хасково, а досегашното ѝ място ще получи здравният министър Евгений Желев. В Плевен начело ще е пак Румен Петков, във Велико Търново - Бойко Великов, а в Шумен и Разград - съответно Димитър Дъбов и Венелин Узунов. На първо място в Ямболската листа ще е Атанас Мерджанов, а като мажиротарен кандидат там най-вероятно ще се яви Петър Кънев.

За листата в София-област отново ще бъдат номинирани Кирил Добрев, Евгения Живкова и Валентина Богданова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?