БСП щяла да запази плоския данък за 95% от хората

Снимка: Капитал

БСП би отбой от намерението си да въведе прогресивен данък върху доходите на физическите лица, за който на два пъти внася проектозакони, но те биваха отхвърлени от парламентарното мнозинство. Левицата, която се готви да управлява страната след предсрочните парламентарни избори напролет, обяви, че предлага увеличение на 20 на сто само на данъка за получаващите над 10 хил. лв. месечно. За бизнеса ще се запази корпоративният данък от 10 процента.

Социалистическата партия също така сподели общи виждания с ГЕРБ и Реформаторския блок за въвеждане на електронна администрация и онлайн обществени поръчки, за инвестиции в образованието и за подкрепа на иновативния бизнес, но социалистите продължават да имат тежки разногласия с представителите на дясното по участието на държавата в преразпределянето на брутния вътрешен продукт и в икономиката.

Това стана ясно по време на 11-ата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от вестник "Капитал", която тази година се случва дни преди разпускането на кабинета на ГЕРБ и на практика бе използвана за очертаване на очакванията на представителите на икономическите среди от бъдещия кабинет и на вижданията на основните политически сили за бъдещото управление на страната.

По-висок данък само за най-богатите

"По-добре е данъчното облагане да остане такова, каквото е в момента, а ако се налага вдигане на данъчната ставка, това да е само за хората, които получават много повече от останалите например 150-200 хил. лв. годишно", коментира председателят на БСП-Варна и бивш депутат Борислав Гуцанов по време на дискусия за вижданията на бизнеса и политическите сили за икономическото развитие на страната.

По-късно членът на ръководството на БСП и бивш икономически министър Драгомир Стойнев прецизира изказването на съпартиеца си и обясни, че БСП ще предложи хората с доходи над 10 000 лв. месечно да плащат 20 процента данък, а за 95 процента от работещите данъкът ще остане 10 на сто. По думите му от промяната ще бъдат засегнати 7000 души.

Друга идея в предизборната платформа на БСП е от общия доход на всяко семейство от работещи родители да се приспада по 50 лв. месечно на дете, обясни Стойнев.

Изявлението на Гуцанов дойде в отговор на коментари на депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и от Реформаторския блок Мартин Димитров, че сегашният плосък данък от 10 процента за доходите на физическите лица и за бизнеса трябва да се запази. Димитров посочи, че намерението на БСП за въвеждане на прогресивен данък няма да повиши приходите в бюджета, а само ще увеличи сивата икономика и че правителството може да осигури милиарди в повече при по-добри прилагане на сегашното законодателство.

Преди него изпълнителният директор на "Ей И Ес България" Оливие Маркет посочи, че към евентуална промяна на плоския данък трябва да се подходи много внимателно и много по-добър резултат за икономиката ще има опростяването на административните режими. "Работил съм в много други държави, но толкова хартия, колкото ми се налага да подписвам в България", никъде не е било", заяви той.

Собственикът и шеф на КЦМ-Пловдив Никола Добрев посочи, че бизнесът чака от следващите управляващи ясен икономически и данъчен модел, но е добре да се спазва максимата, че когато нещо работи добре, то не бива да се променя, освен ако не се предложи нещо, което работи още по-добре".

Бизнесът очаква стабилен кабинет

"Бизнесът се нуждае от успешно проведени избори, от предсказуемо правителство, което да осигури стабилна икономическа среда", каза Оливие Маркет. Той също така очерта необходимостта доброто образование да стане държавен приоритет, защото то е в основата на осигуряване на квалифицирана работна ръка, която да задвижи по-силно икономическия ръст на страната. Никола Добрев също акцентира върху това, че днешната работна сила у нас изостава значително от технологичните нужди на модернизиращите се отрасли

Индустриалецът допълни, че независимо кой спечели предсрочния вот бизнесът се нуждае от работеща администрация и добри регулации. "Най-важното е да има закони над всички и за всички", заяви той.

Гуцанов се възползва от предоставената му възможност да промотира последните идеи на БСП за формиране на фондове "Индустрия" и "Иновации" със съответно 500 млн. лв. и 100 млн. лв. от държавния бюджет, но бе остро нападнат от Делян Добрев и Мартин Димитров. Драгомир Стойнев пък обяви бюджет от 150 млн. лв. за фонд "Иновации", който да развива компютърни специалисти и български инженери в страната. Освен това всеки предприемач до 35 г. да бъде освободен от данък "печалба" за 2 години, ако има най-малко петима работници и реализиран оборот до 150 хиляди лева, предвиждат социалистите.

"Държавата не трябва да участва като инвеститор в икономиката, а да осигурява на бизнеса среда за растеж", каза Делян Добрев и заяви, че ГЕРБ е твърдо против такива действия. Той посочи, че е време административната тежест да се насочи към администрацията, а не към бизнеса, който в момента трябва да обикаля институции в събиране на необходимите документи и да губи време по опашки. По думите му е достатъчно при заявка на административна услуга бизнесът да декларира, че покрива изискваните условията и да си носи наказателна отговорност, ако това не е така, а администрацията по служебен път да проверя дали това е вярно.

Обществените поръчки да излязат от контрола на КЗК

"Крайно време е да се въведе електронна администрация и да не се налага ходене на място за получаване на административна услуга", смята и Мартин Димитров. Той призова също така обжалването на обществените поръчки да излезе от КЗК и да отиде в административните съдилища с мотива, че в момента повечето от решенията на антимонополния орган в областта на конкуренцията и половината по обществените поръчки да падат в съда.

"Не може да има нонстоп скандали с обществени поръчки и с концесии", каза Димитров и допълни, че бизнесът се нуждае от силни регулации, но в правилна посока.

Делян Добрев посочи, че е крайно време и е задължително да се предприемат действия за развитието на капиталовия пазар у нас, за да се осигури по-голям икономически ръст. Това е отдавна дискутирана тема в общественото пространство, но нищо не се прави в тази посока. "Пенсионните фондове в момента не инвестират на българската борса заради ниската ѝ ликвидност, поради същата причина на капиталовия пазар не излизат и нови компании", коментира представителят на ГЕРБ. Той даде за пример, че в европейските държави ликвидността на борсите е между 50 и сто процента, а у нас "пряко сили" – 10-11 процента.

Бюджетните разходи за растеж са изтекли пари

"БСП вярва, че през повече бюджетни разходи ще постигне растеж, но за мен това са изтекли пари и проблем за кредитния рейтинг на държавата", каза Мартин Димитров по повод намеренията на социалистите за стимулират икономиката с държавни фондове. Той припомни за заделените от правителството на Пламен Орешарски 500 млн. лв. за инвестиции в бизнес развитие, с които на практика се финансираха ведомствени проекти. Димитров каза, че проверка на държавния финансов контрол е установил множество нарушения при харченето на тези пари от кабинета на БСП и ДПС.

"Без мегаломански проекти", призова Мартин Димитров левицата и допълни, че "ако утре БСП реши да строи АЕЦ "Белене" с държани пари, това ще се отрази силно негативно върху едвам стабилизираната към момента финансово НЕК и целия енергиен отрасъл.

Представителите и на трети партии се обединиха около необходимостта от спешна съдебна реформа.

Споделяне

Още от Бизнес