БСП си номинира шеф на СОС въпреки мнозинството на ГЕРБ

Групата на социалистите в Столичния общински съвет (СОС) ще предложи водача на листата си и бивш зам.-финансов министър Георги Кадиев за председател на градския парламент. Това обяви в четвъртък Жльо Бойчев,  който ще бъде председател на общинарите от БСП.

След местните избори СОС ще бъде изцяло доминиран от кметската партия ГЕРБ, а от понеделник Бойко Борисов ще се радва на мнозинство от 33 свои общински съветници. Един от тях – икономистът Андрей Иванов – ще е най-вероятната номинация на Борисов за нов председател на СОС.

Въпреки това от БСП демонстрират оптимизъм да получат поста, тъй като “все още не знаем как ще протече гласуването, вотът е таен”. Обяснението е на Жельо Бойчев, който добави, че БСП ще представи кандидата си пред всички групи. По думите му Кадиев щял да “гарантира контрола върху общинската администрация”.

Новият червен общински съветник Петър Курумбашев вярва, че лявата група ще се радва на подкрепата на всички останали съветници, без значение от партийната им принадлежност.

“Практиката в София показва, че концентрацията на власт в една политическа сила води до изкривяване на работата на съвета. СОС има функцията да бъде коректив и да контролира кметската администрация и не искаме да позволим срастване на двата органа", заяви Бойчев.

СДС и ДСБ, които ще са третата по големина група в СОС, вече отказаха председателския пост на съвета и казаха, че ще са в опозиция на Борисов.

Каква ще е позицията на социалистите в СОС и дали е възможна коалиция с ГЕРБ, ще бъде официално обявено след пленум на БСП - София. Източници от организацията смятат, че съветници като Христофор Христов, Таня Митова и други съветници от БСП, които са били в стария СОС и са влизали в удобни за кмета “икономически мнозинства по интереси”, и занапред ще запазят това си поведение.

Според неофициална информация номинацията на Андрей Иванов за шеф на СОС вече е обсъдена с някои от другите политически групи. Бившият кадър на МВР е собственик на няколко фирми. Твърди се, че държи маршрутни линии в София и участие в минерална вода “Банкя”. Като кандидати за  председателския пост преди Иванов се сочеха избраните от ГЕРБ Поля Станчева, бивш генерален директор на БНР, Радослав Тошев, син на главния редактор на в. “Труд” Тошо Тошев, и Иво Тонев, изпълнителен директор на футболния клуб “Локомотив” – София, собственост на оръжейния бос Николай Гигов.

Червените приоритети

Важно е да се провери състоянието на общинската икономика, а не общественото внимание да се насочва върху партийните членове в бордовете на общинските фирми, казаха от БСП. Изборът на съвети на директорите и изпълнителни директори на общинските фирми трябва да бъде заложено мениджърското начало, а ние още не знаем каква е позицията на ГЕРБ по въпроса, каза още Бойчев и в заключение обобщи, че “участието на наши членове в съветите на директорите е в защита на интереса на софиянци”.

В предстоящия мандат на СОС БСП поставя като основни приоритети образованието и здравеопазването. Сега е ясно кой управлява столичните здравни заведения, коментира Бойчев. От партията смятат да прегледат допълнителните споразумения, предложени от кмета за концесиите за чистотата и водата и едва тогава да формират позицията си по въпроса. Червените смятат, че за следващите 4 години могат да бъдат построени поне 1200 общински жилища.

БСП смятат, че за догодина трябва да се предвидят децентрализирани училищни бюджети.Друг основен пункт според тях са проблемите в крайните квартали, както и зелената система, транспорта, инфраструктурата, екологията и културата.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?