За укрепване на авторитета

БСП си спретна партиен лексикон

Станишев пита подбрани социалисти защо го харесват

Сергей Станишев

Партийна анкета тип лексикон, в която областните ръководители на БСП трябва да "си признаят" защо харесват лидера си Сергей Станишев и какво биха му казали насаме, е спуснало ръководството на левицата до структурите си по места, научи Mediapool.

 

В допитването се съдържат още въпроси - за най-добрите и най-зле представящите се народни избраници на Коалиция за България. За цел на "проучването" се посочва бъдещото подреждане на листите за избор на народни представители и възможност за споделяне на партийни проблеми.

 

Отговор от "анонимните" областни председатели

 

Според запознати замисълът на лексиконната вътрешнопартийна "социология" е проверка на лоялността на областните ръководители на формацията към ръководството на социалистите. Официално проучването е обявено сред структурите като анонимно. На практика обаче тази заявка е невярна, тъй като на въпросите задължително трябва да отговори местният ръководител на формацията. Освен него оценката си за депутатите и лидера трябва да направят по двама членове на БСП и двама симпатизанти. И четиримата обаче се изисква да са посочени от областния председател.

 

Освен това анкетите се изпращат в пликове с надпис за коя област са и трябва да бъдат върнати в същия плик, без да се сместват с отговорите на останалите структури.

 

"Ръководството маркира анонимност, а всъщност държи изкъсо със стари ченгесарски похвати структурите", обясниха противниците на идеята. Според тях въпросът "Какво мислите за председателя на БСП Сергей Станишев" е силно манипулативен, а и няма кой да отговори нищо отрицателно. "Този въпрос на практика е какво харесвате в Станишев", обясняват функционери на левицата.

 

Заблуждаващи само положителни отговори

 

На практика подобна вътрешнопартийна социология може да бъде и твърде заблуждаваща и да изиграе съвсем различна роля от тази с какъвто замисъл е – укрепване авторитета на Станишев във вътрешен план и гарантиране на лоялност от областните ръководства към централното.

 

При така подбраните въпроси и начин на провеждане в социалистическата партия се толерира сервилното отношение и лицемерните оценки. "Ако Станишев има нужда да чуе, че е прекрасен, по-добре да му го кажем ние, а не да занимава цялата партия с това, защото идват избори и там вотът ще е за реални неща и никой няма да се сети какво е искал да каже насаме на лидера", обясниха от формацията.

 

Според други пък подобен подход е много подходящ, за да се оценят депутатите на левицата. "Така се вижда кои работят и кои не, само от това зависи одобрението на електората ни към нас самите", твърдят привърженици на Станишев. "Могат да се видят и тези, които са или по-мързеливи или по-недобре приети от хората. Такава обратна връзка е полезна, за да не бъдат включвани в листите на следващия вот", допълниха привържениците на председателя.

 

Към момента анкетите показват като най-одобрявани депутати Мая Манолова и Корнелия Нинова. Негативен е вътрешнопартийният рейтинг на коалиционните партньори ма БСП в Коалиция за България.

Споделяне

Още от България