БСП склонна да подкрепи Искров за БНБ, ако не рискува с резерва

Има вероятност БСП да подкрепи кандидатурата на Иван Искров за управител на БНБ, ако получи твърди гаранции, че той няма да предприема рискови действия във връзка с намерението си активно да управлява фискалния резерв. Това стана ясно след консултации между ръководствата на парламентарните групи на НДСВ, ДПС и Коалиция за България. В петък сутринта ще има втора поредна среща в същия формат.

Според изявлението на Пламен Панайотов, консултациите са водени по представените от кандидатите Искров и Гаврийски концепции за развитието и управлението на БНБ. След срещата, участник от страна на социалистите обаче обяви, че концепцията на Гаврийски въобще не е обсъждана, защото не интересувала БСП. В официалното си изказване пред медиите Станишев също говори само за тази на Искров. От страна на ДПС, освен лидерът Ахмед Доган в консултациите участва само областният на София Росен Владимиров, чието име бе спрягано за подуправител на Централната банка.

За БСП най-смущаващото е заявеното в концепцията на Искров намерение активно да управлява фискалния резерв. Станишев каза, че важното е да има сериозни гаранции, защото концепция може да се пренапише, но въпросът е каква реална политика ще води управителят на БНБ.

Искам да подчертая, че в тези консултации се водят разговори за политиката, която ще водят управителя и подуправителя на БНБ от гледна точка на запазването на стабилността на финансовата система в страната, отчитайки сложността на една система, в която валутният борд не е твърд, а по умекотен, заяви Станишев.

Лидерът на БСП е поставил въпроса дали в управляващото мнозинство има нагласа да се предложи трета кандидатура за управител, която би минала много по-лесно политически през Народното събрание. Въпросът останал за размисъл до петък.

Според Панайотов, и трите парламентарни сили демонстрирали "впечатляваща" държавническа отговорност. Той определи разговора като крачка напред, защото давал възможност принципно да се види дали има сходство в разбирането на трите партии за политиката, която ще води БНБ.

След разговора лидерът на ДПС Ахмед Доган изрази оптимизъм, че вече може да се постигне консенсус при избора на гуверньор на БНБ. "Мисля, че вече се вижда светлина в тунела, виждам изход от тази ситуация", каза той.

Той определи като неактулен за момента въпросът за подуправител на БНБ, тъй като се търсел консенсус за управител.

Единствен Панайотов индиректно призна, че по време на разговора е ставал въпрос както за избора на управител, така и на подуправител на БНБ. Запитан има ли съгласие между трите политически сили за шефа на валутния борд, което място е вакантно още от началото на годината, Панайотов отговори с думите: "Подробностите - в петък".

След час започна и срещата на управляващата коалиция и със СДС, която приключи, както се очакваше, без резултат. След нея лидерът на дясната партия Надежда Михайлова потвърди подкрепата за кандидатурата на Гаврийски. Въпреки това, в петък НДСВ и ДПС отново ще се срещнат със сините.

Според Михайлова, работата на сегашния гуверньор не дава мотиви за неговата смяна. Той бил доказал, че е професионалист и това не се оспорвало и от управляващите.

Тя заяви още, че поста на управител на Централната банка не трябва да бъде обект на политически пазарлъци. Трябвало да се избере човек с авторитет в банковите среди - и като финансист, и с доказан професионализъм.

Пламен Панайотов коментира, че поканата към ОДС е била, за да се постигне консенсус по кадровите решения в БНБ с оглед на принципното разбиране за необходимостта от стабилност, прозрачност и прогнозируемост на политиката, която ще води БНБ.

Според Ахмед Доган опитът да се диалогизира политическото пространство е добър и трябва да продължи и по други проблеми, които са важни за страната. Той изрази надеждата, че през следващата седмица ще има резултат от преговорите за БНБ.

Споделяне

Още от Бизнес