БСП смени водачите на листи в градовете, които загуби на местните избори

17 водачи на листи на БСП от парламентарните избори през 2001 запазват местата си за вота през тази година, стана ясно в събота, след като Висшият съвет на партията одобри лицата на левицата за предстоящото гласуване. Ние номинираме политици, а не подготвяме "фешън шоу" с манекенки, обясни лидерът Сергей Станишев, аргументирайки се защо само двама от водачите на листи са жени. Той обаче не се отказвал от първоначалното си намерение 30% от кандидат-депутатите да са дами.

При определянето на водачите на листите сме се ръководили от състоянието на местните партийни организации и от обществените нагласи, аргументира номинациите соцлидерът.

На практика левицата сменя водачите си навсякъде, където има конфликти в местните организации, с местните депутати или където заради споровете между местните лидери са загубени кметските избори през 2003. Така Ангел Найденов (бивш кмет на Димитровград и областен управител на Хасково) няма да води листата на своя район, а на Перник. От Ямбол за Благоевград пък е командирован зам.-председателят на парламента Любен Корнезов.

Председателят на Висшия съвет на БСП Сергей Станишев заема "лидерските" места в листите, където на предишния вот беше тогавашният "първи" на партията Георги Първанов - Бургас и 25-ти софийски район. За никого обаче не са тайна "по-специалните" отношения на столетницата с бургаския кмет Йоан Костадинов, както и споровете между него и местния БСП-лидер Стойко Танков.

Хората на Камов настояват за 6 избираеми места

Политическо движение "Социалдемократи" настоява за 6 избираеми места в кандидат-депутатските листи на "Коалиция за България", стана ясно в неделя, след заседание на Националния съвет на партията. Аз съм номиниран в Благоевград и държа на тази номинация, обясни лидерът Николай Камов като намекна, че освен определеното му от пленума на БСП в събота водаческо място в Добрич, би искал и второто в Благоевград. В момента левицата няма народен представител от Добрич.

Социалдемократите са номинирали депутатката Марианна Асенова за Монтана, членът на ЦИКМИ Александър Александров за Пловдив-град, Андрей Бунджулов за Пловдив-област, депутатът Бойко Радоев за 23 софийски избирателен район и Лъчезар Шиков за Стара Загора, съобщи още Камов.

Споделяне

Още от България