БСП смята да изпревари ГЕРБ с контраискане пред КС срещу възможност за касиране на изборите

БСП планира да изпревари опонентите си от ГЕРБ, които се готвят да внесат в Конституционния съд (КС) искане за касиране на парламентарните избори, научи Mediapool.

Идеята на социалистите обаче е да поискат от КС да обяви за противоконституционен текста от Изборния кодекс, даващ възможност за цялостна отмяна на изборните резултати.

По неофициална информация предложението е дошло от избрания за депутат Младен Червеняков в края на партийния пленум в понеделник, който заседава ден преди конституирането на 42-ото Народно събрание.

Идеята на депутатите от БСП е да внесат искането си в КС веднага след като се закълнат в парламента и така да ангажират конституционалистите с произнасяне по казуса преди бившите управляващи.

Основният аргумент на социалистите е, че според основния закон може да се касира само изборният резултат на отделни мандати, а не целият вот.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи миналия четвъртък намерението да оспорват изборите пред КС, но вероятно защото не са намерили коя от имащите право институции да внесе искането им, бившите управляващи са решили да сторят това сами след като се закълнат като депутати.

Споделяне

Още по темата

Още от България