БСП смята да махне данъка върху лихвите по депозитите от догодина

Дора Янкова

В началото на 2014 г. ще отпадне данъкът върху лихвите по депозитите, въведен от тази година по настояване на финансовия министър от правителството на Борисов Симеон Дянков. Това съобщава на личната си страница в интернет депутатът от Коалиция за България Дора Янкова. Тя е член на комисията по бюджет и финанси в парламента.

"Този данък е още едно доказателство, че ГЕРБ стовариха кризата върху най-бедните и честни българи и затова смятаме да отпадне", посочва народната представителка.

Данъкът бе въведен с мотива, че така всички доходи на гражданите се поставят в един режим и с едно облагане от 10%. Симеон Дянков бе наблегнал, че фискалният ефект от него е нисък - около 120 млн. лв. годишно, но се гони справедливост.

Банките и гражданите реагираха остро на данъка, защото според статистиката на БНБ огромният брой депозити в банките са под хиляда лева. Срещу него се обяви и управителят на БНБ Иван Искров, който го нарече на банкова конференция в София във вторник "нелеп".

Янкова коментира на страницата си още, че истинският проблем в момента са милиардите в офшорни сметки, за които не се плащали данъци и се ощетявала държавата.

В този контекст звучи и предложението на работодателски организации, които предлагат да се облагат паричните транзакции към офшорни зони. Финансовият министър Петър Чобанов каза в понеделник, че идеята ще бъде обсъдена, тя е и новост с европейски контекст.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?