БСП смята да върне разсрочено купуване на недостигащ стаж за пенсия

БСП смята да върне възможността за разсрочено плащане на недостигащия осигурителен стаж за хората, които искат да се пенсионират, но им липсват между три и пет години стаж. Това съобщи в сряда зам.-председателят на парламентарната социална комисия Георги Гьоков от Коалиция за България.

Управляващите все още държат и на идеята за въвеждане на т.нар. "гъвкаво пенсиониране" за тези, на които не им достигат до 2 години стаж или възраст, срещу доживотна намалена пенсия.

Тази опция съществуваше в Кодекса за социалното осигуряване до 2010 г., когато бе премахната от правителството на ГЕРБ. На практика остана възможността за откупуване на стаж, но заплащането е накуп.

Вноската за недостигащ стаж е 17.8 процента от минималния доход за самоосигуряващите се, който в момента е 420 лв., или 74.76 лв. на месец. При това положение един месец стаж струва 74.76 лв., а една година – 997.12 лв.

Купуването на стаж е опция за висшистите, които имат четири или пет години във ВУЗ, през което време не са работили. Ако тези години не им достигат за пенсиониране, те могат да ги откупят, което досега им струва 4485.60 лв., платими наведнъж.

Става въпрос за сума, която, когато се събере накуп, става непосилна за много хора, обясни Гьоков.

Предишният режим в социално-осигурителния кодекс регламентираше възможността за разсрочено плащане до пет или осем години, ако недостигащият стаж е съответно до три или пет години. Парите можеше да бъдат изплатени по банков път или с удръжки от пенсията всеки месец. Сега за по-младите се обмисля да се въведе вариант осигурителните вноски за петте години стаж да се удържат от заплатата.

По данни на Националния осигурителен институт (НОИ), през първите девет месеца на м.г. 2167 души са си "купили" стаж на стойност 7.774 млн. лв.

За пенсии през м.г. са изплатени общо 7.732 млрд. лв., което е с 2.1 на сто по-малко от предвидените разходи, а икономията идва от по-малкото новоотпуснати пенсии спрямо предходната 2012 г. Спестените пари от пенсии в НОИ за м.г. са общо 167.2 млн. лв.

Георги Гьоков съобщи още, че "до евроизборите през май или най-късно до юни" ще има яснота по автоматичния механизъм за обвързването на възрастта за пенсиониране с продължителността на живота.

Споделяне

Още от България