БСП: София няма завод за смет заради неразбирателство около комисионните

БСП се опита да изхвърли символично каруца с боклук в непостроения завод, сн. БГНЕС

Управляващите от ГЕРБ не могат да си разпределят комисионните за изграждането на завода за боклука на София и затова съоръжението все още не е изградено, дори няма избран изпълнител. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, който заедно със съпартийци посети новото депо край гара Яна. Социалистите разиграха сценка, в която каруца с отпадъци искаше да ги изхвърли на новото депо, но охраната ги върна, защото още не приемали боклуци.

Станишев припомни предизборното обещание на Бойко Борисов, че до две години след като бъде избран за кмет столицата ще е чиста като Виена и ще има завод за боклука.

 

Седем години по-късно завод все още няма, “очевидно е, че има проблеми с проекта, с неговата стойност, с технологията, която беше предложена, затова се отлага и преформатира проектът”, каза Станишев. Въпреки че завод няма, Столична община е заделила 1 млн. лв. за реклама на несъществуващото съоръжение, отбеляза лидерът на социалистите.

 

Според лидера на БСП всичко опира до конкретни икономически интереси на управляващите в София, които не позволяват на столичани да имат завод за боклука. Отговорност за това носи и предишната управа на общината в лицето на г-н Борисов, който не изпълни своите обещания, допълни Станишев. По думите му до момента държавата е похарчила над 100 млн. лв. за да помогне на столицата за решаване на проблемите с отпадъците.

 

Над 10 млн. лв. са отишли за консултантски услуги за проекта за интегрирана система за обезвреждане на битови отпадъци, допълни общинският съветник от БСП Жельо Бойчев.

 

Той съобщи, че заради изчерпване на капацитета на сметището в Суходол предстои отварянето на закритото през 1997 г. депо в Долни Богров. За да се заобиколи изискването за оценка на въздействието на околната среда, това се прави под формата на “рекултивация” на стари депа с 38 млн. лв. от държавния бюджет.

 

Докато социалистите търсеха липсващия завод за отпадъци, зам.-кметът по екология Мария Бояджийска посети изграждащата се компостираща инсталация за отпадъци в Хан Богров. Тя е част от цялостната система за обезвреждане на софийския боклук.

 

На площадката в “Хан Богров”ще се произвежда ток и топлинна енергия, които ще се продават, каза Бояджийска. Това ще става при преработване на биоразградимите отпадъци. Енергията, която ще се произвежда на депото, ще е 5 млн. киловатчаса годишно.

 

Площадката за депо за биоразградими отпадъци е с площ 80 дка и на нея ще бъдат изградени две инсталации. Едната е за преработка на 20 хил. тона хранителни и биоотпадъци, а другата – за преработка на още 20 хил. тона растителни отпадъци.

 

На площадката ще се произвежда биотор, част, от който ще се използва за поддържането на парковете и градините в София, поясни зам.-кметът. Тя подчерта, че няма да има никакви оставащи химически съставки при преработка на отпадъците. Взети са мерки, за да елиминират всякакви възможни емисии на вредни вещества и съответно на миризми и няма да има и дискомфорт за населените места в района.

 

Изпълнител на обекта е германската фирма “Егерсман и ко”. Договорът е сключен на 6 юни и стойността му е 46 млн. лв.

Споделяне

Още от България