БСП сондира изтикване на общината и от боклучения бизнес

БСП сондира изтикване на общината и от боклучения бизнес

Кризата в София с все по-набъбващия и вмирисващ се по улиците боклук, затрупан във вторник от непочистен сняг, върви към сценарий, наподобяващ хода на БСП с "Топлофикация – София", когато слабостта на общинската власт доведе до подаряване на дружеството на държавата.

Освен тема на ожесточен политически сблъсък между БСП и ГЕРБ, кризата с боклука вече влезе в полезрението на ДАНС, която ще се заеме с въпроса по искане на прокуратурата.

Социалистите засилиха атаката срещу Бойко Борисов, като шефът на софийската им организация Румен Овчаров го обвини директно във вторник, че се "възползва от ситуацията" и с пари за сметта са се "финансирали неправилно и незаконно политически партии".

В същото време БСП дават все по-ясни индикации, че "спасението" е в преминаване на боклучения бизнес под техен контрол, чрез намеса на държавата.

"ГЕРБ се възползва от ситуацията. Предоставена ни бе схема, даваща възможността партията да контролира сметосъбирането и сметоизвозването", обясни Овчаров.

По думите му "очевидна схема" за източване на пари била и идеята на Борисов общината да изкупи дългове на концесионера по чистотата "Новера" към банки.

Общият дълг на концесионера към австрийски банки е в размер на 35 милиона евро. Кметството проучи въпроса за изкупуване на дълга, но се оказа, че дори и това няма да доведе до налагане на контрол върху концесията. В момента в чистотата на София освен "Новера" се включиха още "Титан-АС", общинското дружество "Чистота-Искър" и "АЕС-Х" като техен подизпълнител.

Шефът на "Чистота-Искър" Павел Граматиков е стар кадър в общинската икономика, който застана начело на фирмата с протекцията на СДС. Преди това той бе в обкръжението на общински шефове, близки до кмета Стефан Софиянски. "АЕС-Х" е собственост на дъщерята на бившия син общински съветник Красимир Арсов, който се счита за архитект на концесията, която сега се контролира от "Новера".

"Титан" от своя страна оперират в над 30 български града. Най-голям дял в техния бюджет се формира от Варна, където управлява подкрепяният от БСП кмет Кирил Йорданов.

Контрол

След като обвиниха ГЕРБ в несправяне с чистотата в София, от което на всичкото отгоре имат и финансова изгода, БСП започнаха да подготвят почвата за евентуално изземане на тази дейност от общината и прехвърлянето ѝ към държавата.

След заседание на ръководството на БСП стана ясно, че премиерът и лидер на левицата Сергей Станишев ще възложи на здравното министерство и на министерството на екологията да изяснят ситуацията и ако има застрашаващи живота на гражданите обстоятелства, да се търсят начини за обявяване на извънредна ситуация в столицата.

Ако такава ситуация бъде обявено Законът за управление при кризи дава възможност чистенето на града да се вземе от кмета и да се предаде на кризисен щаб под прекия контрол на Министерския съвет. Ако това се случи след прекратяването на договорите с "Новера", то щабът към правителството ще получи възможност да се намеси в избора на фирми, които да поемат тази дейност до "нормализиране" на ситуацията.

Играта на криза със столичното парно миналата година доведе дотам, че общината прехвърли на държавата целия си дял в топлофикационното дружество.

С уговорката, че въпросът с боклука "не е политически", а "софийски", Румен Овчаров няколко пъти спомена по време на брифинг на "Позитано"20, че държавата "очевидно ще трябва да се намеси".

Той уточни, че ако се наложи изпълнителната власт да търси решение, може "гвардията или някой друг" да се включат в почистването на града, или пък да "има съботници".

Лидерът на софийските социалисти определи действията на Борисов и общинарите от ГЕРБ са "безотговорни" и "импровизации, които прикриват корупционни схеми". "Нито кметът, нито общинският съвет имат компетентността и решимостта да се справят с проблема и затова държавата трябва да бъде подготвена", допълни той.

По думите му София вместо да се превърне във Виена, както обеща Борисов, "ще стане втори Неапол", където чистенето се контролирало от "мафиотски структури".

Овчаров съобщи, че до края на седмицата червените общински съветници ще изпратят сигнал до прокуратурата във връзка с боклука, който ще съдържа няколко въпроса – дали умишлено е задълбочена кризата и е създадена ситуация нещата да се решават аварийно; нееднаквото третиране на икономическите субекти и загубите за общината; дали има схеми, създаващи възможности за неправилно финансиране на политически партии.

ДАНС ще проверява кризата с боклука

В същото време от Софийската градска прокуратура съобщиха, че са възложили на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) да извърши проверка в едномесечен срок на проблемите със столичното почистване.

От своя страна лидерът на червената общинска група Жельо Бойчев коментира, че "София е заложница на своя кмет, на всички негови некомпетентни действия и действия, които целят да сложи ръка върху всички финансови потоци, вървящи по дейностите по чистотата".

БСП ще искат проверка на всички договори и дейността на общинската фирма "Чистота - Искър".

Разпити

Градският прокурор на София Николай Кокинов съобщи във вторник, че в хода на прокурорската проверка ще бъде разпитано ръководството на концесионера "Новера". Ще бъде проучена собствеността на дружеството, както и на фирмите за почистване ДИТЦ и "Чистота", като според първоначалните данни "Новера" държи капитала на двете фирми, каза Кокинов.

Според официалните данни собственик на "Новера" е инвестиционният фонд "Екуест". В него италианската компания "Кейрос" е съсобственик с Държавния фонд на Оман, който притежава 52.7%. Оманският фонд наскоро придоби 30% от Корпоративна банка, коята пък има близки бизнес връзки с ДПС. Под покровителството на ДПС и с финансовата подкрепа на банката "разцъфна" медийната империя на Нова българска медийна група, управлявана от Ирена Кръстева. 

Цялата верига от корпоративни и политически връзки накара столичният кмет Бойко Борисов да възкликне по повод на схватката с "Новера", че явно зад концесионера стои "могъщ покровител", който гарантира, че нищо не може да му се случи.

Когато обяви, че ще се направи проверка по случая с боклука, градският прокурор Кокинов уточни, че проверката ще е по текста от НК "за увреждане на народното здраве", защото иначе спорът между Столичната община и концесионера е частно-правен.

Прокуратурата ще поиска справки от РИОКОЗ и столичните болници дали има вредно замърсяване на околната среда от неизвозения боклук и оплаквания на граждани от здравословни проблеми.

Според градския прокурор към момента няма данни за корупция при сключването на концесионния договор за почистването на столицата и в тази насока не се извършва проверка.

Преди два дни премиерът Сергей Станишев коментира, че "има нещо гнило в цялата ситуация около боклука", "много непрозрачни неща, които пораждат съмнения за наличие на интереси, в това число и партийни, и корупционни". Той призова прокуратурата да направи проверка именно в тази насока.

Във вторник прокурор Кокинов каза, че премиерът по-скоро е изказал предположение за корупция, отколкото потвърждение.

Спря и чистенето на снега в София

През нощта срещу вторник от "Новера” нито са събирали сметта, нито са чистили улиците от снега. "Пренасочили сме техника от други фирми, за да може да започне почистването", съобщи столичният кмет.

Фирмата е оправдала несвършената работа с недостиг на работници. Така се повтаря случаят от лятото на миналата година, когато центърът на София потъна в боклук за четири дни, след като 200 работници напуснаха едновременно "Новера".

Концесионерът обясни, че служителите ѝ отказали да излязат на работа, след като разбрали за решението на СОС да развали концесията. "Работниците заявиха, че са демотивирани да продължават работа при пълната липса на перспектива за бъдещите им доходи", съобщиха от дружеството.

Бойко Борисов каза, че има информация за оказван натиск върху ромски организации да не излизат работниците по чистотата на работа. Освен това по думите му служители на Столичния инспекторат са били заплашвани от "Новера".

"Концесионерът демонстрира безотговорно отношение и явно има могъщ покровител, който му гарантира, че нищо лошо не може да му се случи, но мисля, че за всички столичани е ясно, че сме подложени на изнудване и или трябва да отидем докрай или още 10 г. да си говорим, че снегът не е изчистен и кофите са пълни", коментира Борисов.

"Имам подозрение кои са покровители и миналата събота стана ясно кои са. Няма логика да подкрепиш развалянето на концесията и да разиграваш циркове и в Суходол и пред общината и евродепутатката Илияна Йотова да иска проверка на Сухоходол точно сега, при положение, че друго сметище засега няма. Това е политическа атака и се държат 2 млн. души като заложници", каза Борисов.

Преди ден Столичният общински съвет отложи с две седмици решението за прекратяване на концесионните договори с дружеството. През този период трябва да се изготвят правни и финансови анализи, които да покажат дали кмеството може да бъде осъдено за неустойки, ако едностранно прекрати взаимоотоношенията си с “Новера”.

"По-добрият вариант за София е да прекрати договора с "Новера" и да се създаде общинско предприятие за почистване. До 1 април ще бъдат закупени необходимите кофи и те ще бъдат общински. Общината има готовност да се справи с проблема”, заяви кметът.

Споделяне

Още по темата

Още от България