БСП спасява мажоритарния вот с отстъпки към ДПС

БСП спасява мажоритарния вот с отстъпки към ДПС

След като късно в петък е внесъл предложение за промяна в изборния закон, което предвижда 31 мажоритарни кандидати за депутати, председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов каза, че в проекта е заложено да не се прехвърлят гласове от мажоритарната листа към пропорционалната. "Така отваряме още една опция за постигане на съгласие с другите парламентарни групи по приемане и въвеждане на мажоритарен избор", допълни Найденов в понеделник, който е и шеф на парламентарната спецкомисия по промяна на изборното законодателство.

Всъщност условието да не се събират гласове бе поставено от коалиционния партньор ДПС, като по този начин в смесените райони, където има силни позиции, партията може да има и един мажоритарен кандидат.

Освен предложението на Найденов за 31 мажоритарни кандидати, левицата има и друго за 58, което също ще бъде гледано от спецкомисията, но срещу което възразяват от ДПС, НДСВ и опозицията.

Прекрояването на проекта в последния момент е в отговор на заканата от президента Георги Първанов, че ще поиска свикване на национален референдум за въвеждане на мажоритарен вот, ако депутатите не одобрят такъв закон.

НДСВ поддържа позицията си, че промяна в избирателната система трябва да има, но тя да е в посока преференциално гласуване, тоест избирателят да посочва номинирания от партията за народен представител.

В предложението за 31 мажоритарни избраници, както и в другото за 58-те, няма изрична забрана кандидатите да са водачи или да участват на предни позиции в партийните листи.

Предвижда се още провеждане на частичен избор, ако мажоритарно избраният е издигнат от инициативен комитет и напусне Народното събрание. Ако обаче е издигнат и подкрепен от партия, мястото му ще бъде заето от следващия в партийната пропорционална листа. Имало обаче и опция и в този случай да се провежда частичен избор. Решение ще бъде взето от комисията, която трябва да заседава тази седмица, но окончателно всичко ще се реши в пленарна зала.

Очаква се "новото" предложение на социалистите, което е връщане към първоначалното им, да бъде обсъдено във вторник и от партийното ръководство.

ИБ на БСП би трябвало да се изкаже и по идеята за повишаване на изборната бариера за влизане на коалициите в НС. Срещу подобен ход се обяви президентът миналата седмица, но ден след това в деловодството на парламента е внесен такъв проект.

Макар идеята да бе лансирана от ДПС, партията така и не внесе официално предложение. Това направиха независимите депутати Яне Янев и Димитър Абаджиев в петък вечерта, преди да изтече крайният срок за внасяне на проекти.

Предложението е 4-процентовата бариера, която сега важи за всички, да се вдигне на 8% за коалиция от две партии и с още 1 процент отгоре за всяка следваща партия в коалицията.

Ако това бъде прието, дясната коалиция СДС-ДСБ ще трябва да се бори за 8%, а Движение "Напред" на бизнесмена Христо Ковачки, в който засега са 4 партии, за над 10%.

В понеделник Димитър Абаджиев обяви, че партията на Яне Янев "Ред, законност и сигурност" ще се яви самостоятелно на изборите. Абаджиев обясни, че в момента се водят преговори с независими депутати за съставяне на парламентарна група, което ще позволи на партията да има свои представители в районните и секционните избирателни комисии на предстоящите избори.

Самата БСП, която участва на последните избори в Коалиция за България, ще трябва да спечели минимум 12 процента, което към момента не изглежда проблематично.

Споделяне

Още по темата

Още от България