БСП спря преструктурирането на НАП, подкрепено от НДСВ

БСП спря преструктурирането на НАП, подкрепено от НДСВ

Левицата спря планираните от председателя на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина структурни промени в агенцията, въпреки че те бяха подкрепени от НДСВ.

Наскоро НАП обяви предстояща централизация и уедряване на приходните структури. Във вторник, след среща с депутатите от Коалиция за България, Мургина повтори аргументите си за “оптимизиране” на работата и уточни, че за преструктурирането не е необходима санкция на парламента. Въпреки това тя заяви, че спира преструктурирането, докато тройната коалиция не излезе с политическо решение.

Депутатът от левицата и шеф на бюджетната комисия Петър Димитров заяви, че въпросът е политически, защото пред НАП минават над 10 милиарда лева от държавните приходи. Тази година е рискова за събираемостта на приходите, особено на тези от ДДС. Не бива да се допуска този риск да стане реалност, като върху него се насложи и втори риск, свързан с преструктурирането на НАП, изтъкна Петър Димитров. Той допълни, че е необходимо обществено обсъждане и въпросът да се разгледа отново, когато се види изпълнението на приходите за първото шестмесечие на годината.

Това не е реформа, отговорността за която да носи единствено агенцията, каза още Димитров. По думите му бизнесът, както и хората в системата на НАП били разтревожени, което дало повод на социалистите да реагират на предстоящата централизация.

В същото време парламентарната група на НДСВ подкрепи оптимизацията в НАП и действията на Мария Мургина, която се ползва с доверието на финансовия министър Пламен Орешарски.

За нас е важно, че предлаганите реформи няма да доведат до риск, свързан с намаляването на приходите и няма да има съкращения на служителите, заяви  заместник-председателят на НДСВ и бивш финансов министър Милен Велчев във вторник, след като Мургина се срещна и с депутатите от НДСВ.

Велчев обясни, че служители от системата на НАП ще отпадат единствено при напускане или пенсиониране. От НДСВ смятат също, че достъпът на данъкоплатците до службите на НАП няма да бъде влошен.

По-малко от 10 от 28-те дирекции на НАП събират над 85 на сто от всички приходи, изтъкна Милен Велчев. Тези 10 дирекции да обхващат големите данъкоплатци там работят повече ревизори. В малките дирекции се събира нищожно количество приходи на човек, работещ в тях, обясни Велчев. Така той аргументира необходимостта от по-рационално използване на ресурсите на цялата данъчна администрация, в която работят близо 8 хиляди души.

Велчев разясни още, че намеренията на Мургина са не да съкращава служители от малките дирекции, а да централизира част от функциите на администрацията в по-големите дирекции и от там да се селектират фирмите от няколко области, така че ревизиите да бъдат насочвани, където има необходимост. Така ревизори от по-малки дирекции ще бъдат командировани временно за извършване на ревизии към дирекциите, където не достигат кадри.

В същото време обаче Петър Димитров от БСП каза, че според оповестените на сайта на НАП планове за оптимизация се предвиждало изчезване на офиси от началото на следващата година.

Депутатите от левицата не приеха и обясненията на Мургина как са харчени парите за изграждането на сграда на НАП. Пред депутатите тя е казала, че само за консултантски услуги по ремонта са платени 10 млн. евро, без да обясни за какво точно са дадени парите. Мургина е поискала и още пари за ремонта.  

В сряда тя ще разговаря и с депутатите от ДПС, третата партия в управляващата коалиция.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?