БСП срещу Антон Тодоров: втори рунд

Антон Тодоров, сн: БГНЕС

Разпалената предния петък вражда между депутата от ГЕРБ Антон Тодоров и парламентарната група на БСП продължи след едноседмично прекъсване. Очевидно не намерили покой от думите на бившия критик на Борисов, който сега е негов депутат, социалистите, напуснали тогава пленарната зала, днес решиха да си "върнат" на Тодоров.

Контраатаката предприе депутатът от БСП Антон Кутев, който изчете декларация от името на парламентарна група. В нея той цитира извадки от книга на настоящия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров и непримирим критик на Борисов преди години.

"ГЕРБ са точно шайка - група хора, обединени от престъпни цели. Какъв премиер на демократична страна може да бъде човек, който е бил сред главатарите на групировките през 90-те години", цитира Кутев части от книгата на Тодоров "Шайка".

"Думите не са мои, те са от 2013 г. на ваш колега, сега депутат от ГЕРБ. Човекът е написал и издал цяла книга", каза Кутев, визирайки Тодоров.

Миналата седмица от парламентарната трибуна Тодоров обяви БСП за нагла, безсрамна и небългарска партия, която е клала народа, "както турчин не го е клал". Депутатът от ГЕРБ дори "прати" лидера на левицата Корнелия Нинова в затвора, което и стана причина, парламентарната ѝ група да напусне залата.

Днес заместник-председателят на парламента Цвета Караянчева опита да тушира развихрилия се отново скандал, който миналата седмица бе овладян не от кого да е, а от Волен Сидеров.

"Тук не сме читалня, който иска да я чете, да си я купи", каза Караянчева и се опита да прекъсне Кутев. Тя дори го заплаши да му отнеме думата, ако продължи да обижда премиера. Той обаче ясно се позоваваше на думите на настоящия депутат от ГЕРБ Тодоров.

На няколко пъти Караянчева заплаши да отнеме думата на депутата, въпреки че според правилника на парламента не може да прекъсва декларация от името на парламентарна група.

Кутев попита защо Тодоров, след като е бил един от най-големите критици на ГЕРБ, се е съгласил да стане депутат. "По-важното е защо вие се съгласихте да го сложите в листите", каза още той.

Караянчева го апострофира, че това е вътрешнопартиен проблем на ГЕРБ. В това време депутатът от БСП Александър Симов се приближи до трибуната и ѝ подари книгата на Тодоров. "Много сте оригинални", реагира тя.

Кутев продължи да чете изявлението на левицата.

"Историята на прехода е история на непростими компромиси, в които участваха всички, без изключение. Главният въпрос на властта е до какво ниво на компромис си готов да стигнеш", каза Кутев. Той обяви, че и избирането на Антон Тодоров за депутат от ГЕРБ е компромис и се мотивира отново с цитати от негова книга, в която Бойко Борисов бил наречен "глашатай", а ГЕРБ - "шайка".

Кутев отново припомни назначаването на 25-годишния Георг Георгиев, бивш депутат от ГЕРБ, за заместник-външен министър.

"Румяна Желева не ви ли стига, за да разберете, че външната политика е сложно нещо? Що за цинизъм е да направиш Валери Симеонов председател на съвета по етнически и демографски въпроси. Не бихме подкрепили този компромис", каза Кутев. Според него назначението на Симеонов може да обтегне отношенията ни с Турция.

Малко преди това Кутев се оплака, че ръководството на парламента ограничава възможностите за парламентарен контрол.

"Опитах се да задам въпрос към министър-председателя за целите на новото българско правителство и кадровата политика, с която трябва да бъдат осъществени. Имаме безброй назначения или поне най-малко 10, които са абсолютно скандални в най-мекия смисъл на думата. Беше логично да попитам министър-председателя какви цели преследва с тези назначения", поясни Кутев.

И допълни, че не той, а избирателите искат да контролират премиера Бойко Борисов

Споделяне

Още по темата

Още от България