БСП срещу преговори със САЩ за F-16: Toва било дъното на правовата държава

Очаква се проектът да бъде решен от ДПС; Каракачанов призова да не се делим на русофили и русофоби

Корнелия Нинова, сн. БГНЕС, архив

БСП няма да подкрепи предложение на правителството за старт на преговори със САЩ за закупуването на изтребители F-16 Block 70 и възможност бъдещият договор "да се отклони" от досегашните задължителни изисквания на българската страна.

"Управляващите много пъти са нанасяли удар върху правовата държава и парламентаризма в България, но проектът за решение за нов самолет е дъното и краят", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция във вторник.

Позицията на БСП не е изненадваща. Тя се припокрива изцяло с коментарите на държавния глава Румен Радев, който в края на миналата седмица определи предложението да се преговаря със САЩ като "троен удар" срещу България. Очаква се срещу предложението на правителството да гласуват и представителите на прорускaта партия "Атака", която е част от управляващата коалиция, както и "Воля" на Веселин Марешки, която е категорично против закупуването на каквито и да е самолети.

Така решението остава в ръцете на ДПС, които традиционно подкрепят евроатлантическите избори на страната.

Очаква се в сряда правителството да разгледа доклада на министрите на отбраната и икономиката Красимир Каракачанов и Емил Караниколов за F-16 и да го придвижи към парламента. Не е изключено предложението да претърпи лека промяна, като в него да се предвидят изрично и преговори с останалите кандидати за поръчката в случай, че преговорите със САЩ не постигнат добри резултати.

"БСП след много труден дебат взе решение, че подкрепя модернизацията на Българската армия с разходи, които да не надвишават 2 % от БВП, но при условия. Предложението на МС за закупуване на нов боен тип самолет противоречи не само на решението на НС, а и на позицията на БСП", каза Нинова.

Кристиан Вигенин поиска правителството да публикува всички постъпили оферти за нови самолети."Българите имат право да знаят как и за какво се харчат парите им", каза той.

Военното министерство обаче третира информацията за секретна и това едва ли ще се случи.

"България е член на ЕС и НАТО и това са стратегически партньорства за нас. САЩ са член на НАТО и там сме партньори. Швеция е член на ЕС – нашето европейско семейство. Тези съюзи изискват коректно и взаимноуважително отношение между партньорите в тях. Смятаме, че в този избор проблемът не е нито в САЩ, нито в Швеция, а в България", каза Нинова.

"Вижте какво ни предлага Министерски съвет да гласуваме: Народното събрание да разреши проектът за международния договор да се отклони от задължителните изисквания, посочени в актуализирания проект за инвестиционен разход, одобрен с решение на Народното събрание. Давате ли си сметка какво искат от нас - Народното събрание да разреши на правителството да не спазва решението на Народното събрание и да се отклони от задължителните изисквания, гласувани от най-висшия орган в държавата – парламента", добави тя.

Основният конкурент на американската оферта бе предложението на Швеция и СААБ (SAAB) за "Gripen", които разкритикуваха искането на правителството да се откаже от досегашните условия на проекта.

Oчаквано от ГЕРБ съобщиха, че ще подкрепят предложението на Министерския съвет.

"F-16 е един прекрасен самолет. И ако вземем решение, че това е нашият избор, ратифицираме съответния договор със САЩ, България ще има най-модерния, най-боеспособния самолет в източната част на Европа", коментира председателят на парламентарната военна комисия Константин Попов (ГЕРБ), който бе командир на Военновъздушните сили и началник на Щаба на отбраната.

"Аз смятам, че тук трябва да дадем значимото на правителството, на премиера Борисов за смелостта да придвижат нещата напред, за това да вземат отношение, да застанат зад модернизацията на българската армия, зад бъдещето на българската армия”, добави Попов.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов oт своя страна каза, че решението ще бъде прозрачно и продължи разправията с президента Румен Радев по темата.

"Когато инвестиционният разход за модернизация на Българската армия се прави прозрачно, на президента Румен Радев не му харесва. Винаги сме казвали, че прозрачността е над всичко. Президентът трябва да възприеме позицията си като такъв, а не като президент на БСП и като човек, който по всяка вероятност иска да защитава други интереси, но не и националните“, коментира Цветанов.

 На този фон военният министър Красимир Каракачанов посочи, че "важното е да направим добър избор и да закупим един силен и мощен изтребител за нашите ВВС".

"Всички останали приказки са дребно политиканство...Аз съм съгласен да водим дебат за това кой самолет е нужен на армията, а не да водим политически спорове самолетът шведски ли е, съветски ли е, американски ли е. Това е безсмислен спор и е излишно да делим обществото на русофили и русофоби", каза министърът, цитиран от "Фокус".

Според него е по-добре да се купи нещо сериозно и силно, което ще може да ни върши работа и да защитава страната, а не да се правят "дребни политически сметки".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?