БСП стартира преговори за вот на недоверие към кабинета

БСП стартира преговори за вот на недоверие към кабинета

БСП стартира преговори с парламентарни сили за вот на недоверие към правителството на ГЕРБ. Това обяви във вторник на първата си за новия политически сезон пресконференция лидерът на левицата Сергей Станишев. Той обаче не пожела да конкретизира с коя парламентарна сила БСП смята да започне консултации. "Ще говорим с всеки, който е недоволен от политиката на правителството“, каза само той.

Станишев определи правителството като "мрънкащо“ и ставащо "по-вредно“ за българите. По думите му то се проваляло в почти всички сфери, особено в здравеопазването, където кризата нараствала най-бързо и осезаемо. "Здравеопазването е в пълен колапс, управляващите вървят към директна и умишлена ликвидация на болниците и преминаване изцяло към частна практика“, смята той. Даде и пример, че с орязването на парите за болнична помощ в момента шеф на отделение в АГ болница вместо 1200 лв., както му се полага по договор, взимал около 400 лв. Имало и случаи медицинска сестра да взима на месец около 80 лв.

"Още утре в началото на новата сесия ще подновим предложението си за създаване на парламентарна анкетна комисия, която да провери къде са парите от резерва на НЗОК“, каза лидерът на БСП. Според него управляващите прилагали "двоен стандарт“ спрямо лекарите (особено "неудобните“), от една страна, и членове на правителството, от друга. "Вижте как уволниха лекар в ИСУЛ, защото с думи уронил престижа на правителството и как реагираха към министъра Божидар Димитров, който е "господин гаф“ в този кабинет“, даде пример Станишев. После допълни, че премиерът Борисов мълчи за Димитров, защото му е "приятел“, "а в същото време твърди, че няма приятели“.

Зам.-шефът на ПГ на БСП Михаил Миков пък допълни, че "целта на здравната реформа, която управляващите правят, е да облекчи пенсионната реформа“. "Това е абсурдно, нали целта е повече достъп на гражданите до здравеопазване“, смята той и заяви, че основният приоритет на левицата в парламента ще са социалните въпроси, особено здравеопазването.

Като друга причина за вот на недоверие Станишев определи и "грешната икономическа политика“ на правителството. "Икономическата криза не се бори с полицейски мерки. Не са доразплатени парите към фирмите през лятото, има огромна задлъжнялост към фирмите, опасността от фалити е реална, особено в средите на малкия и средния бизнес“, допълни той.

Относно приемането на нов Изборен кодекс, което днес шефът на НС Цецка Цачева обяви като един от приоритетите в новата пленарна сесия и което според нея ще се случи до края на януари, Станишев заяви, че БСП няма да го подкрепи. "Нямам доверие на ГЕРБ, че ще създаде условия за честни и демократични избори през 2011 г. Каквито и закони да изпишат важно е как се прилагат“, коментира той.

Споделяне

Още по темата

Още от България