БСП стигна до ключови промени в проекта си за нова избирателна система

Мажоритарните гласове няма да се трупат към пропорционалната листа и мажоритарните депутати ще се избират в два тура

БСП стигна до ключови промени в проекта си за нова избирателна система

Въпреки заявките да внесе проекта си за Изборен кодекс, въвеждащ смесена избирателна система, в края на преходната сесия на парламента, БСП тихомълком се отказа. Причината са множеството критики от страна на експерти, научи Mediapool.

Най-неприемлива се оказала методологията за изчисляване на резултатите от парламентарен вот. Ето защо е изготвен нов текст. Първоначалният вариант на представения проект предвижваше гласовете, събрани от неуспял мажоритарен кандидат на дадена партия, да се прибавят към пропорционалната листа на партията и така да не бъдат изгубени за нея. Мотивът беше, че това дава възможност повече партии да влязат в парламента, а не само няколко сигурни. БСП се аргументира и с желанието си да подпомага "десните партии", които имали силни личности, но не винаги успявали да прескочат 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание.

Експертите на БСП обаче смятат, че подобен метод ще даде отклонения. Според новите предложения водещ ще бъде пропорционалният принцип и ако една партия взема 4% от гласове за листите си по места, влиза в НС, ако ли не – може да има само мажоритарни депутати, в случай, че такива бъдат избрани.

Друга ключова промяна е, че БСП се е отказала мажоритарният вот да бъде в един тур и новото предложение е за два тура. Причината е, че в малките райони – какъвто е Видин, например, има опасност при мажоритарен избор в един тур народен представител да се избира с гласовете на 2 000 души.

"Най-общо казано, ако избирателната активност е ниска, в малките райони ще се получи изключително ниска легитимност и това може да създаде напрежение в обществото", обясниха пред Mediapool представители на левицата, които работят по проекта.

Според новите изчисления на БСП, мажоритарен вот в два тура ще даде по-висока легитимност, тъй като двамата кандидати, сигнали до балотажа, ще се състезават за гласовете на всички избиратели.

Рамката на Изборния кодекс, който социалистите ще предложат, остава същата. Проектът предвижда смесена избирателна система, при която в Народното събрание да се избират 120 мажоритарни и 120 пропорционални кандидати в рамките на досегашните 31 Многомандатни избирателни райони (МИР).

Социалистите се заеха с подготовка на собствен законопроект с обяснението, че така отговорят на обществените очаквания за нова избирателна система и политическа промяна, които се породиха след референдума, иницииран от "Шоуто на Слави" миналата есен. Законопроектът на ГЕРБ за 100% мажоритарен вот, каквото беше предложението в допитването, бе отхвърлен в парламента, включително с гласовете на коалиционните им партньори от "Обединени патриоти".

Проектът на БСП за смесена избирателна система има шанс да получи подкрепа от останалите партии, но не и преди да минат всички пазарлъци, за да се угоди на различните интереси.

Очаква се проектът да бъде внесен в началото на новата пленарна сесия, която започва през септември. БСП обаче не са уточнили кога, тъй като новият вариант на проектозакона трябва да бъде одобрен от пленума на партията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?