В очакване на новата партия в ляво

БСП свали политическото си доверие от Първанов и компания, но им остави вратичка

От АБВ не искали доверието на Станишев, а на гражданите

БСП свали политическото си доверие от Първанов и компания, но им остави вратичка

БСП свали политическото си доверие от Георги Първанов, Румен Петков и другите им съмишленици в АБВ, които се обявиха за конкурентна листа за евроизборите и им отне правото да заемат партийни ръководни длъжности и да се кандидатират за такива в срок от една година.

Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че решението не е било взето лесно и отбеляза, че са налице и формалните основания за прекратяване на членството им в партията.

По думите му решението отразява оценката на всички структури на партията. В същото време ръководството на БСП обяви очакванията си АБВ да прерасне скоро в политическа партия.

За евентуално разкаяли се в бъдеще обаче левицата остави отворена врата.

”И един от тези хора да размисли, да преоцени тези действия и последиците от тях, това е важно за нас. Всеки човек има значение. Не вземаме това решение с лека ръка”, посочи Сергей Станишев.

Решението е било взето  със 125 гласа "за", трима ”против”, а двама са се въздържали.

Станишев посочи, визирайки коментари на Първанов, че внушенията за сталинизъм и инквизиция нямат нищо общо с дискусията в Националния съвет.

”БСП не е наказателен взвод”, каза Станишев.

По-рано софийската градска организация на партията също сне политическото си доверие от поддръжниците на конкурентната листа за евроизборите и номинира за водач на листата на БСП лидерът на партията Сергей Станишев.

От АБВ обявиха в отговор, че те отдавна са свалили политическото си доверие от ръководството на ”Позитано” 20.

”Нашият стремеж е не да получим доверие от Сергей Станишев и екипа му, а от гражданите на България. Недоверието ни към ръководството на партията се дължи на няколко основни причини – ръководството предаде нашите ангажименти към избирателите, подмени с действията си техният вот и превърна социалистическата партия в изпълнител на решения, които се вземат другаде, като така я постави в тежка зависимост", се посочва в позицията на АБВ.

Освен Първанов и Петков са санкционирани бившият здравен министър Евгений Желев, кметовете на Перник и Попово Росица Янакиеви и Людмил Веселинов, председателите структурите Монтана и Добрич - Емил Константинов и Владимир Калчев, бившият депутат Трифон Митев и бившият кмет на Троян - Дилян Енкин.

Очаквано на пленума не присъстваха Георги Първанов и Румен Петков.

”Единственият човек, който имаше смелостта да се появи пред своите колеги от Националния съвет, беше Росица Янакиева. Кметицата на Перник показа повече характер от много други. Призовах всички да дойдат и да споделят своите виждания”, заяви Станишев.

Зам.-председателят на изпълнителното бюро на партията Янаки Стоилов заяви, че решението е трудно, защото цялостната ситуация предизвиква значително разочарование и тревога в партията, но в никакъв случай то не е израз на реваншизъм и омраза.

”Ние сме готови, ако тези хора преосмислят предприетите действия, колкото и малко вероятно да е това, те да бъдат възприемани като част от партията, да могат да отстояват своите възгледи и позиции в нея”,каза той.

Евродепутатът от левицата Илияна Йотова коментира, че  новината, която се очаква в следващите дни, е да се обяви реално новият политически проект АБВ.

”За мен АБВ изначално – още през 2011 г. – беше политически проект, замислен като субект, който да участва в избори”, каза от своя страна Станишев.

”В този смисъл имаше немалко подвеждане към хората, които бяха поканени в АБВ тогава, които дойдоха там, разглеждайки го като форум за разширяване на влиянието на БСП, като дискусионен форум за политики”, посочи Станишев.

По-рано пред бТВ Румен Петков също потвърди индиректно, че АБВ ще прерасне в партия като коментира, че  Първанов не се е ”изпуснал” като е казал,че АБВ е млада партия.

Станишев припомни тезата си, че АБВ по същество обслужва политическите опоненти на БСП и ПЕС. ”Няма да постигнат този резултат, който очакват, но пречат на нас”, коментира Станишев.

Преди пленума пред червената централа на ”Позитано” 20 се бяха събрали група протестиращи, които освиркваха и скандираха ”Оставка” в знак на възмущение, че партийното събрание се провежда в Деня за почит на жертвите на комунизма. Те скандираха ”Станишев в Сибир, за да има мир" и пееха „Когато падне БСП, не искам аз да съм отдолу...", но бързо бяха отцепени от полицията.

 ”Много малко са им силичките на онези отвън", коментира на влизане в централата лидерът на БСП Сергей Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?