БСП свърза подмяната на касовите апарати с предсрочни избори

Според ГЕРБ "популизмът на левицата трябва да има някакви граници"

БСП свърза подмяната на касовите апарати с предсрочни избори

Предстоящата подмяна на касовите апарати до края на 2018 г. или края на 2019 г. с цел увеличаване на събираемостта на приходите се превърна в поредния повод левицата да заговори за предсрочни избори.

"Не е нормално управляващите под натиск да прокарват поредния лобистки и корупционен закон. Това показва техния начин на работа, който да е на тъмно, без да има дебати в зала и без да се търси истината. Истината е една - че с тези промени, вкарани на тъмно, единствено и само да се гледат на второ четене, държавата в лицето на ГЕРБ ще рекетира малкия и среден бизнес, който е гръбнакът на българската икономика с приблизително 250 млн. лв.", обяви в четвъртък депутатът от БСП Драгомир Стойнев по повод гласуването на промени в Закона за митниците.

В средата на февруари се разбра, че до края на 2018 г. предстои подмяна на касовите апарати заради ново изискване, според което всяка касова бележка вече ще трябва да се отчита в Националната агенция за приходите (НАП) в реално време. Освен това от догодина фискалните бонове ще отпечатват и специален QR код, чрез който гражданите ще могат да проверяват дали съответната продажба е отчетена в данъчната агенция.

Първоначално обявлението бе, че измененията ще изискват подмяна на всичките около 300 000 – 400 000 касови апарати у нас, което ще струва на бизнеса около 120 млн. лв., но впоследствие стана ясно, че мерките ще засегнат около половината устройства, защото останалите ще могат да бъдат пренастроени софтуерно.

"Това са техните обещания, с които уж спечелиха изборите с цел намаляване на административната тежест. Да, намалява се административната тежест за чиновниците, но не и за тези, които едвам свързват двата края и трябва да подновят и заплатят своите устройства за тяхна сметка. Понеже съвсем скоро ще има предсрочни избори, нека българските предприемачи хубаво да се замислят за кого да гласуват", заяви Стойнев.

"Не е нормално управляващите под натиск да прокарват поредния лобистки или, направо бих казал - корупционен закон", заяви Драгомир Стойнев. По думите му натискът идва от определени фирми. "Вече се говори, че се знаят и фирмите, тези три-четири фирми, които ще произведат тези апарати и ще разработят софтуера и връзката с останалите системи", каза Стойнев.

Според депутата е недопустимо с промени в Закона за митниците да се изменят седем закона на едно четене.

По думите му новите изисквания ще засегнат и личните лекари, които трябва да подновят фискалните устройства в кабинетите си. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ потвърди, че действително личният лекар трябва да има касов апарат, на който да маркира всяка потребителска такса, която се плаща от неговия пациент. "Проверките на НАП показват, че има лични лекари, които за над 50% от проведените прегледи за месеца няма отчетена такса", отбеляза тя.

Депутатите от ГЕРБ разясниха, че промените се правят с цел изсветляване на оборотите на търговците, защото в момента има възможност от софтуера да изчезват данни за продажбите.

Според председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ изказванията на БСП целят "поредна атака, манипулация или може би става въпрос за засегнати интереси".

"Най-лесно се чуват обвинения за лобизъм, а това пък за близки до ГЕРБ е върхът, защото това са глупости, даже не ги знам тези фирми и не желая да ги знам", каза тя и добави, че са водени разговори с асоциациите на тези фирми в бюджетната комисия.

Стоянова обясни, че касовите апарати се произвеждат от няколко български фирми и няма лицензиране на тази дейност.

"Не всички касови апарати ще се наложи да бъдат сменени, защото тези, закупени през последните три години, са от по-нов клас и при тях само ще има обновяване на фискалната памет", обясни тя. Стоянова посочи, че ще трябва да бъдат подменени само по-старите устройства, закупени в последните десет години. "Цифрите, които БСП казаха в залата, започнаха от 120 млн., след това станаха 280 млн., накрая 350 млн. лв.", посочи тя, говорейки за разходите за бизнеса заради промяната.

"Един касов апарат струва между 100 и 150 лева. От 2011 г. досега аз мога да попитам всеки от вас колко пъти си е сменил телефона и колко струва един телефон", попита Стоянова.

"Технологиите вървят напред, нормално е един апарат с технология на фискалната си памет от 2011 г., в 2018 г. или в 2019 г., когато всъщност ще се случи това, да трябва да се обнови неговия софтуер или, ако той е много стар, да се закупи нов касов апарат", обясни тя.

Напрежението между БСП и ГЕРБ ескалира около текста, който предвижда задължението всички търговски обекти и електронни магазини да публикуват версия на софтуер за управление на продажбите, която да е одобрена от Националната агенция по приходите.

Според Драгомир Стойнев ГЕРБ са прекъснали дебата само и само да не може да се изкаже опозицията. С това обяснение депутатите от левицата напуснаха залата.

"Вие преследвате две цели. Едната е популизмът, че защитавате малкия и среден бизнес, а ние лошите от ГЕРБ не го правим. Втората - може би ви боли някъде от скрити обороти", каза още шефката на бюджетната комисия.

Според Стоянова популизмът на БСП трябва да има някакви граници. "Не може от една страна да искаш допълнителни разходи, а от друга да заставаш на подобна позиция, когато се прави стъпка за изсветляване на икономиката. Голяма част от бизнеса ще бъде доволна от тези промени, защото тези, които искат да бъдат на светло и да работят по правилата, не могат да го направят поради нелоялната конкуренция на тези, които манипулират софтуерите си", смята председателят на бюджетна комисия.

Споделяне

Още от Бизнес