БСП търси международна подкрепа срещу "репресията" към Йончева

В скандала около обвинението й отново изплува призракът на "къщата в Барселона"

Прочетената от Нинова декларация в защита на Йончева разпали скандала

БСП се опитва да мобилизира международни организации в защита на депутата от партията Елена Йончева, обвинена от прокуратурата за пране на пари от КТБ. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова, обявявайки в петък от парламентарната трибуна, че повдигнатото обвинение е политическа репресия срещу журналистиката Йончева, макар че формално погледнато, сега тя е политик.

"Това е репресия заради смелостта ѝ да изнася случаите на кражби при оградата на границата, "Кумгейт", строителството на пътища и да си позволи да започне разследване за къщата на един политик в Барселона, както и да го осъди", заяви Нинова.

"Няма да позволим върху Елена Йончева да се упражнява репресия и натиск", продължи тя и съобщи, че БСП привлича и международна подкрепа, като изпраща писма с информация до посолствата на Европейския съюз, Международната федерация на журналистите, Европейската федерация на журналистите и "Репортери без граници".

Въпреки продължаващия години наред срив на медийната свобода в България, отчитан в различни международни класации, както и посегателства срещу медийни издатели, до момента БСП никога не е поставяла тези въпроси в политическия си дневен ред. По същия начин БСП е неглижирала проблемите с прокуратурата и чак сега, след като мишена се оказа техен водещ политик, социалистите се сетиха, че държавното обвинение изпълнява политически поръчки на управляващите.

Виновниците за разграбването на КТБ стоят в задкулисието и още разграбват

"Елена нито веднъж не е викана, не е разпитвана, не ѝ е дадено право да обясни, да представи документи и доказателства. За 5 години никой около разследването КТБ не е чувал за името на Елена Йончева и естествено стои въпросът защо сега и на нея се случва това. Защото това е политически процес, а не наказателен. Защото това е репресия заради нейната смелост да изнесе случаите на кражби и корупция в България", каза заяви Нинова.

Тя отбеляза, че през 2017 г. зам.-главният прокурор Иван Гешев обяви, че в модела "КТБ" са разкрити връзки на политици, получавали нерегламентирано пари по нареждане на Цветан Василев в брой. Нинова припомни, че е написала писмо с искане имената на полиците да бъдат обявен публично. "Нито един политик не е обявен публично, за това пък беше повдигнато обвинение на Елена Йончева. Питаме се защо сега, след пет години", попита Корнелия Нинова.

"Истинските виновници за разграбването на КТБ няма да бъдат наказани. Стоят в задкулисието и продължават да разграбват", обобщи тя без да посочва имена.

Засега само червеният депутат Антон Кутев повдига въпроса защо прокуратурата се занимава с Йончева, а не с политика от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски.

ГЕРБ използват силовите институции срещу опоненти

Междувременно Стоян Мирчев от БСП коментира пред току що тръгналата партийна телевизия БСТВ, че в опит да се спасят, ГЕРБ създават тоталитарна държава, в която силовите институции се използват за удар върху опонента. "Те не се използват за разкриване на реални престъпления. Елена Йончева е репортер и разследващ журналист", каза Мирчев пред БСТВ, цитиран от пресцентъра на БСП. Той добави, че на база всички тези проблеми, които Йончева е разкрила идва и атаката заради къщата в Барселона. Народният представител обясни, че в началото на управлението на ГЕРБ сме били свидетели основно на пиар - как Борисов и Цветанов се борят с престъпността, докато сега сме свидетели на репресивен апарат, който мачка и запушва устата както на опозицията, така и на свободното слово.

Призракът на "къщата в Барселона"

Споменаването на "къщата в Барселона" и от Нинова, и от Мирчев, вероятно не е случайно, защото още миналото лято Йончева заяви, че се опитва да изрови повече данни по случая. Става дума за оплетена история с къща за 2.9 млн. евро в Барселона, за която се твърди, че премиерът Бойко Борисов е купил на своя любовница. Миналото лято бе разпространен анонимен видеоклип, който представя материали, свързващи Борисов с покупката на въпросната къща, в която живее бившата манекенка от Сандански Борислава Йовчева с малката си дъщеря Ема. Собствеността се води на бащата на манекенката, макар че милионите за покупката му са осигурени чрез сложна верига от различни фирми. Самият Борисов отрече да има нещо общо с къщата, манекенката и детето ѝ. В същото време наличната информация свързва близък до него бизнесмен с лица, осъдени за пране на пари във Великобритания.

До момента няма данни прокуратурата да рови по казуса. През юли, когато депутати от ГЕРБ обявиха намерението си да сезират прокуратурата за това, че Елена Йончева е прала пари от КТБ, тя им отвърна, че това няма да спре разследването ѝ за къщата в Барселона.

ГЕРБ обвиниха БСП, че иска да се меси в работата на съдебната власт

Както се очакваше, декларацията на Нинова предизвика скандал в парламента. ГЕРБ я обвиниха, че нарушава конституционно установеното разделение на властите. "Вмешателства в работата на тези институции от трибуната на Народното събрание не бива да бъде допуснато", каза Александър Иванов от ГЕРБ.

"Има институции и доказателства, които да се представят пред българския съд и прокуратура. НС не бива да се допуска да се използва за такъв трибунал", каза още Иванов и поиска от зам.-председателя на НС Емил Христов (ГЕРБ) да обърне внимание на Нинова да не използва обидни епитети по адрес на управляващите.

"Как може да позволите на депутат от управляващото мнозинство да определя какво може да говори председателят на опозицията", възмути се депутатът от БСП Георги Свиленски и обяви, че председателят на парламентарната му група има право да говори "каквото си иска, както иска и когато иска".

След това представители на ГЕРБ и БСП влязоха в обичаен цикъл на празнословие и взаимни обвинения кой бил крадец и кой не.

Споделяне

Още по темата

Още от България