БСП търси сметка защо ученици учат за комунизма

Таско Ерменков възхвали тоталитарния режим от парламентарната трибуна

Таско Ерменков. Снимка: БГНЕС

Депутати от БСП потърсиха сметка от вицепремиера и образователен министър Меглена Кунева по време на петъчния парламентарен контрол за изява на заместника ѝ Диян Стаматов в инициативата "Запознай младите с комунизма". Левите депутати обвиняват Стаматов в превратно тълкуване на историята по време на лекция пред ученици, заради което обвиняват МОН, че е въвлякло деца в политическа пропаганда.

Кунева отговори, че това не е инициатива на образователното министерство, а Стаматов е присъствал на открит урок, в който ученичка е направила презентация и е прожектиран филм, свързан с репресиите по време на режима.

“В България тоталитаризъм е имало и няма нищо лошо, че детето е направило такава презентация, нима лагерите не са съществували“, заяви Кунева. Тя коментира, че ако някой иска да говори на учениците или да направи филм за шестте ястребинчета, може да го направи.

Депутатът от БСП Таско Ерменков заяви, че в България комунизъм никога не е имало, за да има такава инициатива, а когато представители на МОН присъстват на такива прояви, ги легитимират. Освен той се впусна във възхвала на режима, заявявайки, че по времето на социализма в България не е имало безработни, нито неграмотни, имало е качествено образование и здравеопазване и ръст на доходите. “За съжаление имаме доста време да мечтаем, докато стигнем до тези показатели“, заяви Ерменков.

Това предизвика реакцията на Мартин Димитров от Реформаторския блок, който в декларация от името на парламентарна група заяви, че е недопустимо да се прави такава пропаганда, която защитава комунистическия режим.

“Имаше комунизъм, свидетелство за това са лагерите, хилядите убити и репресирани хора, част от интелигенцията беше погубена“, посочи Димитров.

Той се обърна към депутатите от БСП и заяви, че повечето от тях имат хубави западни автомобили и децата им учат в Западна Европа. “А когато застанете от трибуната на Народното събрание, ви обхваща носталгия към комунистическия режим, което е вътрешно противоречие“, каза Димитров.

По думите му България не е благоденствала през този период от 45 години, в условия на затворени граници и натрупване на външни дългове, в една фалшива действителност. Всички сте членове на ЕС и НАТО, гордейте се с това, призова левите депутати Димитров.

След неговото изказване, също в декларация от името на група, Валери Жаблянов от БСП заяви, че през този период мнозинството е получавало висококвалифицирана медицинска помощ и образование, и допълни, че с образование от социалистическа България някои българи са достигнали върховете на европейската администрация.

“Не можете да подмените съзнанието на хората, които живяха по време на социалистическия строй, това не е носталгия, това е обективна преценка“, посочи той.

Офанзивата на БСП в защита на комунизма най-вероятно е свързана с наближаващия партиен конгрес, на който ще се избира нов лидер. Настоящият председател на партията Михаил Миков обяви наскоро, че БСП внася законопроект, с който режимите, управлявали България в периода 1923-1926 и 1934 - 1944 г., да бъдат обявени за престъпни. Това призна, че мотивите му са конюнктурни – спорадичните опити в българските училища да се говори за престъпленията на комунизма.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?