БСП тества недоволството срещу кабинета с вот на недоверие

От станалата опозиционна партия лъхало на позабравен болшевизъм, според зам.-шефа на АВБ Румен Петков

БСП тества недоволството срещу кабинета с вот на недоверие

БСП ще внесе веднага след Нова година вот на недоверие към кабинета, заяви зам.-председателят на парламентарната група на левицата Корнелия Нинова пред БНР в неделя.

По думите ѝ, досега социалистите не са можели да внесат подобно предложение за гласуване в парламента, защото техните гласове не са били достатъчни за приемането им. "Но сега ще поставим опозиционността на ДСБ на изпитание и ще видим дали те ще подкрепят този вот. Една от темите ще бъде здравеопазване и ще видим дали те са такива, или всичко е цирк”, каза Нинова.

Според нея обаче решението на ДСБ да излезе в опозиция е "политическа шизофрения”, след като са част от Реформаторския блок, който подкрепя управлението. "Дори се заговори, че те били единствената опозиция, при положение, че те подкрепяха дясната политика на ГЕРБ”, възмути се тя.

Нинова посочи, че от ДСБ са подкрепили 16 милиардния заем, бюджета със замразени социални плащания, здравна реформа и образователна реформа, нанасяща сериозен удар върху държавните училища за сметка на частните. "Всичко това се случи с гласовете на ДСБ и изведнъж, за една нощ, те станаха опозиция. А решението Москов да остане в кабинета ясно доказва, че правителството не е съставено на политически принцип, а е клуб по интереси”, каза още Нинова.

БСП не желае да участва в това управление и остава в опозиция, посочи тя и допълни,ч е партията ѝ държи на промяна в политиката. "Това за нас би била причина за предсрочни избори, а не караниците при управляващите. Заради тези пазарлъци в коалицията, ни чака политическа нестабилност, която няма да доведе до нищо добро за хората в страната”, коментира Нинова.

От снощното събиране на ДСБ дойдоха, меко казано, странни сигнали и озадачаващи послания, смята и заместник-председателят на парламентарната група на АБВ Румен Петков. "Оттам струи един позабравен напоследък болшевизъм от далечната ни история - който не е съгласен с мен, е против мен, ние се събрахме, аз реших. Т.е., там са само тези, които са в бяло, а всички вън от този кръжец са някакви лоши хора. Това са неща, които вече сме гледали и мислех, че се бяхме оттласнали. Затова съм озадачен и смутен. Защото този терминологичен апарат би трябвало да е останал в 50-те години на миналия век, а днес той само може да навява мрачното усещане, че има хора, останали безвъзвратно в миналото, за които участието в политиката е самоцел. А това е много далече от интересите на обществото и държавата“, каза Петков.

Той обясни, че партията му ще продължи да подкрепя управлението, както и досега, принципно и в обществен интерес и в интерес на държавната стабилност. "Държавата има нужда от стабилност, от сериозни реформи като тези, направени в социалната сфера от Ивайло Калфин", каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?