БСП трудно мобилизира електората си зад Стоян Александров

Близо половината от електората на БСП още не се е ориентирал за кого да гласува, показва изследване на агенция Галъп в периода 10-11 септември, публикувано във в. "Сега". Според експертите, социалистите трудно разпознават Стоян Александров като свой кандидат. Проблем с мобилизацията има и НДСВ - гласувалите на парламентарните избори за царската партия сега предпочитат Стефан Софиянски за кмет.

40,2% са казали, че ще дадат гласа си за настоящия градоначалник, а само 26,7% за Васил Иванов - Лучано. Според социолозите от кампанията зависи дали Лучано ще успее да привлече към себе си тези гласове.

За разлика от БСП и НДСВ, Надежда Михайлова е успяла до момента да активизира 74,2% от синия електорат в столицата, останалите 24,6% все още се колебаят в избора си.

За момента, според Галъп, Стефан Софиянски води пред останалите с подкрепата си от 26,8%, втора е Надежда Михайлова с 12,5%, трети е Стоян Александров с 9,9%, следват Лучано с 5,7% и Дилов-син с 5,2%.

Повече мъже, отколкото жени, симпатизират на Надежда Михайлова, показва изследването на агенцията. При Лучано и Александров преобладава женската подкрепа, а при Софиянски има равенство между половете.

Първите социологически проучвания показват, че две седмици преди началото на предизборната кампания, досегашните кметове, в цялата страна, се радват на най-голяма популярност. Обяснението на специалистите е, че това е следствие от ефекта "познато лице", както и от закъснението на някои номинации.

В същото време се наблюдава и обратната тенденция - умора от присъствието все на едни и същи хора в местната власт и желание за промяна на статуквото. Близо половината от софиянци са заявили, че искат нов кмет.

Различията в мненията на социолозите относно резултата от изборите не са малки. Уговорката, която правят всички е, че изненадите са възможни и че изходът не е предрешен.

Най-спорната фигура е може би тази на Лучано. Оценките варират от абсолютно ирелевантна за крайния изборен резултат (Михаил Мирчев от АССА-М) през "сериозен кандидат" (Боряна Димитрова от Алфа рисърч) до "възможно най-силната кандидатура, която можеше да предложи НДСВ" (Васил Тончев от Сова-Харис).

За Лучано се очаква са да гласуват хората, които не участват и не се интересуват активно от политическия живот. Оттук и рискът част от тях да не се възползват от правото си на вот, което прави прогнозата на резултат по-трудна.

Според PR специалисти успехът в изборите ще зависи до голяма степен от кампанията и щаба на кандидатите. Макар очакванията да бяха за кампания, която да бъде максимално технократска, включването на лидера на СДС нанесе корекции в предизборния тон. Михайлова заяви, че за нея битката за София е политическа проверка за партиите и готовността им за парламентарни избори.

Боряна Димитрова предвижда, че една по-силна конфронтация между Стефан Софиянски и Надежда Михайлова, ще се увеличат шансовете на левия кандидат Стоян Александров.

Според Мира Янова (МБМД) ключова ще се окаже избирателната активност - ако тя е висока, ще спечелят кандидатите дясно-център, а по-слаба избирателна активност ще донесе печалба на левия кандидат.

От Галъп прогнозират, че избирателната активност на предстоящите избори може да се окаже рекордно висока, тъй като целият процес по номинациите е възбудил общественото любопитство. На въпрос на агенцията дали ще гласуват, 47,6% от запитаните са отговорили с "твърдо да", а 28,9% с "по-вероятно да".

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?