БСП твърди, че предотвратила напрежението покрай чумата и обвини БАБХ в незаконни действия

Министерството на земеделието опроверга думите на Нинова

В седем общини на територията на две области - Ямбол и Бургас, доказано има чума по овцете и козите, затова депутатите поискаха от изпълнителната власт да информира по-добре хората по места и населението като цяло за мерките сега и в бъдеще.

Това стана ясно след продължилото около два часа извънредно заседание на Оперативния щаб, сформиран по искане на премиера във връзка със ситуацията съвсместно с Председателския съвет на парламента.

Срещата бе направена по искане на оперативния орган, за да получи той, по думите на вътрешния министър Валентин Радев, доверие от НС за предприетите и набелязани стъпки.

От БСП очаквано поискаха оставката на земеделския министър Румен Порожанов и обявиха, че за тях действията на властите са неадекватни и незаконни.

"Запознаха ни със ситуацията. Обсъждахме досегашните действия на управляващите, както и бъдещите. Оспорихме всички досегашни действия на правителството като незаконни на основание Закона за ветеринарномедицинската дейност, който казва, че в тази ситуация трябва да се свика централната епизоотична комисия. Заповедите трябва да се подпишат от министъра на земеделието", обясни лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Нинова, която в неделя се озова на посещение в засегнатите от чумата села, дори предупреди, че държавата може да бъде осъдена да плати големи суми, ако ощетените стопани заведат искове, каквото намерение имали някои от тях.

"Ако стопаните заведат колективен иск, за което са готови, всички действия на държавата са незаконни, държавата ще бъде осъдена и ще трябва да плаща обезщетения на тези хора", каза тя.

По думите ѝ БСП е предотвратила гражданското напрежение с присъствието си в тези райони, а не го е провокирала.

Поисканата му оставка Порожанов коментира с думите, че ако "премиерът прецени, е готов да я даде както всеки министър".

За Цветан Цветанов това е нормален ход на опозицията, която, според него, иска да влезе и да управлява през "служебния вход", а действията на БАБХ са адекватни и навременни. У нас, цитира той официални данни, има около 1,3 млн овце и кози. От тях около 300 хиляди са в областите Ямбол и Бургас, а в засегнатите седем общини на тяхна територия - близо 30 000. От тях до момента евтаназирани са 4000 животни.

Той призна, че трябва да има по-голяма информираност на обществото и в това трябва да бъдат включени и кметовете. Цветанов каза още, че обезщетенията ще се получат в рамките на седмица до 10 дни. 75% от обезщетенията могат да бъдат възстановени от ЕК.

Земеделският министър Румен Порожанов поясни, че минималното обезщетение за овца и коза е 190 лв., ако те са без селекционен контрол. Ако подлежат на такъв контрол, предложението е не по-малко от 250 лв., като средното обезщетение било 327 лв. Земеделското министерство щяло да наеме компания, която да дезинфенкцира оборите.

Порожанов информира, че се обмисля да бъде наета държавна компания, която да изчисти, измие и дезинфекцира засегнатите територии.

По-късно през деня от МЗХ разпратиха становище, в което твърдят, че в действията на БАБХ няма нищо незаконно. Министерството опроверга всички обвинения на Нинова, цитирайки членове от специалните закони, по които работят ветеринарните власти.

Заповедите на директора на БАБХ д-р Дамян Илиев за обявяване на чумата по дребните преживни животни са законосъобразни. Това се посочва в съобщение на Министерството на земеделието, храните и горите във връзка с тиражираните по-рано през деня твърдения от страна на БСП, че заповедите и мерките са незаконни.

Съгласно текстовете от закона за Ветеринаромедицинската дейност БАБХ прилага мерки за профилактика, ограничаване и ликвидиране на някои особено опасни заразни болести, посочени в заповед на министъра на земеделието, храните и горите. Заповедта на министъра по този член, в която са посочени тези особено опасни заразни болести, сред които е и чумата по дребните преживни животни, е с номер РД 09-641/06.07.2006 г., посочват от министерството.

Съгласно чл. 50, ал. 1 от ЗВД "Болестите по чл. 47, ал. 1, възникнали в страната, подлежат на задължително обявяване и регистрация от изпълнителния директор на БАБХ.

Съгласно ал. 2 на същия член "Мерките се налагат със заповед на изпълнителния директор на БАБХ и включват умъртвяване на животни, забрани за придвижване на хора, животни, суровини и храни от животински произход, фуражни суровини, комбинирани фуражи и др. предмети, чрез които могат да бъдат пренесени заразни причинители."

Съгласно чл. 126, ал. 1 от ЗВД "При поява на заразна болест изпълнителният директор на БАБХ издава заповед, с която определя мерките за ограничаване и ликвидиране на болестта."

Заповедите на министъра на земеделието, храните и горите се издават на основание чл. 126, ал. 2 от ЗВД, съгласно която "При особено опасни заразни болести, включително болестите по чл. 47, ал. 1, чието разпространение може да причини значителни икономически загуби, мерките по ал. 1 се въвеждат на част от територията или на цялата територия на страната по предложение на изпълнителния директор на БАБХ със заповед на министъра на земеделието, храните и горите, съгласувана с министъра на вътрешните работи.

Именно на това основание заради разрастването на огнищата с чума, и по предложение на изпълнителния директор на БАБХ е издадена Заповед номер РД 09-647/16.07.2018 г. на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, съгласувана с министъра на вътрешните работи Валентин Радев, с която се въвеждат превантивни мерки на територията на цялата страна, посочват от МЗХ.

По повод твърденията, че трябва да бъде създаден Централен епизоотичен съвет, юристите са категорични, че това се налага само в случаи на заразни болести по животните, които засягат пряко здравето на човека. В случая заболяването чума по дребните преживни животни не е зооноза, тоест не се предава на човека и не е опасно за здравето му, но би могло да причини големи икономически загуби, уточняват от министерството.

Споделяне

Още по темата

Още от България