БСП умува да ограничи вота до социалната политика

Първоначалното намерение на БСП да поиска вот на недоверие на кабинета за цялостна му политика ще бъде преформулирано във вот за социалната политика, обяви лидерът на ОБТ проф. Кръстьо Петков.

Искането на БСП за вот заради социалната политика - здравеопазване и образование, щяло да бъде обединено с това на партньора им в Коалиция за България ОБТ, каза Петков. За това той вече разговарял със соцлидера Сергей Станишев.

Причината за преформулиране на вота е, че ако той не мине, 6 месеца след това няма да има възможност отново да се иска вот за цялата политика на правителството.

"Бяхме информирани от председателя на БСП Сергей Станишев, че има ориентиране за преформулиране на вота и той да е за здравеопазване и образование - изобщо към социалната политика, тъй като първоначалното предложение за вот за цялостната политика на правителството, е атакуемо", обясни проф. Петков.

Освен за социалната политика, данъчното и финансовото бреме също може да са мотив за искане на вот на недоверие, обяви Кръстьо Петков.

Говорителят на БСП Ангел Найденов обаче заяви, че още няма такова решение, в момента се водели консултации с юристи за това как да се формулира вота, за да може да бъде повторен в рамките на половин година. Съществува възможност аз промяна в една или друга посока, но окончателното решение ще се вземе след семинара в Хисаря, посочи Найденов.

Преди сбирката на 6 и 8 февруари в Хисаря на парламентарната група и политическия съвет на Коалиция за България, ще има и пленум на БСП.

Проф. Петков съобщи още, че БЗНС-НС ще подкрепи вот на недоверие за социалната политика. Потвърждение за това той получил от Анастасия Мозер.

БЗНС са заявили готовност да подкрепят вот, но със социални мотиви, тъй като здравеопазването е една от най-слабите страни на политиката на НДСВ, потвърди Борислав Китов.

Ние смятаме, че с последните промени в закона за здравното осигуряване, хаосът в здравеопазването ще се засили, посочи Китов. Така формулиран вот е нещо реално и ние бихме го подкрепили. Той припомни, че още преди 4 месеца БЗНС са поискали оставката на шефа на здравната комисия доц. Атанас Щерев и обяви, че ще продължават да настояват за дебат в пленарна зала и за освобождаването му.

Кръстьо Петков прогнозира, че към края на февруари може да се постигне съгласие с цялата опозиция за искане на вот на недоверие.

Вчера СДС обяви, че ще изчака да мине извънредната Национална конференция на 21 февруари и тогава ще реши дали да внася вот на недоверие към правителството заради провала на борбата с престъпността. Така няма да бъдем обвинени, че чрез вота на недоверие решаваме свои вътрешнополитически проблеми, обясни говорителят на партията Николай Младенов след заседанието на НИС.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?