БСП успокоени, че американските бази у нас ще са маломерни

Потвърдило се е очакването на БСП, че при евентуално разполагане на американски военни сили в България те няма да бъдат многобройни. Това заяви лидерът на социалистите Сергей Станишев, цитиран от БНР, след няколкодневна визита в САЩ.

През последните две години, откакто се заговори за плановете на САЩ за предислокация на военни бази в Югоизточна Европа, представители на американските институции нееднократно обясняваха, че те ще бъдат много по-малки от сега съществуващите в Западна Европа и ще изпълняват функцията на пунктове за логистична поддръжка и бази за тренировка.

Преди да замине за Вашингтон, Станишев специално подчерта, че на срещите си в Държавния департамент ще пита за базите, защото българското правителство държало преговорите в тайна. По време на визитата лидерът на социалистите бил информиран, че САЩ ще проведе нови кръгове консултации със страните, в това число и с България. За БСП е много важно процесът да бъде прозрачен и обществото да бъде информирано за всички варианти, допълни при завръщането си в София Станишев.

БСП и САЩ с еднакви позиции за Ирак
Ситуацията в Ирак също е била сред обсъжданите теми. От БСП са изложили виждането си, че в момента е решаващо да се постигне нова резолюция на Съвета за сигурност, която да очертае ясно ролята на ООН в политическия процес в Ирак и във възстановяването на страната. Аргументите на социалистите срещнали разбиране, тъй като и САЩ работели в същата посока. Станишев отбеляза, че през юни се очаква президентът Буш да посети два пъти Европа, което говорело ясно, че САЩ се стремят да преодолеят разрива, получил се във връзка с войната в Ирак.

В Държавния департамент на САЩ делегацията на БСП е поставила въпроса за облекчаване на визовия режим за българските граждани.

Всеки българин, който иска да пътува в САЩ, изпитва бюрократични пречки. Смятаме, че българското правителство трябва да започне разговори с администрацията на САЩ как да се облекчи визовия режим, а в перспектива и да бъде премахнат, каза лидерът на БСП. Като пример той посочи, че гражданите на Словения например не се нуждаят от визи при пътуване в САЩ.

Като аргумент за облекчаване на визовия режим Станишев посочи, че през последните години България се е утвърдила като важен, сериозен и отговорен партньор на САЩ. В момента отношенията между България и САЩ са на най-високото си политическо ниво и продължават да се развиват активно и успешно, допълни лидерът на социалистите.

Демократическата партия вече възприемала "по братски" БСП

В Националния демократически институт делегацията на БСП е обсъдила възможностите за по-активно сътрудничество с Демократическата партия. По думите на Сергей Станишев, на разговорите там е било заявено, че след приемането на БСП в Социнтерна, социалистическата партия се разглежда като братска организация.

Предстои и посещение на регионалния директор на демократическия институт в България, по време на което с БСП ще се уточнят и общи инициативи, насочени към привличане на младите хора в политиката и за активно развитие на местното самоуправление, допълни Станишев.

Той и депутатът от левицата Евгени Кирилов са имали срещи в Държавния департамент, в министерствата на отбраната, на правосъдието и на търговията, в камарата на представителите, в МВФ, Световната банка, Съвета по национална сигурност, Националния демократически институт и Демократическата партия.

По време на срещите, които по думите на депутата Кирилов са били на ниво помощник-секретари, от БСП са посочили, че икономическите отношения между България и САЩ изостават значително от политическите. От департамента за търговия са съобщили, че създават център за информиране не само на големите корпорации, но и на средни фирми, за възможностите за инвестиране в България.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?