БСП успокои бизнеса, че обмисля връщане на пушенето в заведенията

Мартин Захариев: Това не е популистка мярка, а подкрепа за бранша

Снимка: БГНЕС

Да бъде върнат старият режим за пушене в заведенията – със зали за пушачи и непушачи, както и да се вдигне забраната в нощните барове и дискотеки обсъдиха в понеделник депутати от БСП с представители на хотелиерския и ресторантьорския бизнес. Премахването на въведената преди година от ГЕРБ пълна забрана за пушене на закрито бе обещано от БСП още в предизборната кампания, а сега това се очертава да е и сред първите законодателни инициативи на левицата. Говорител по темата на срещата с бизнеса стана депутатът от БСП и бивш издател Мартин Захариев, който обяви подкрепата си за връщането на стария режим и заяви, че това “не е популистка мярка, а подкрепа за малкия и среден бизнес”. Колегата му Спас Панчев съобщи, че левицата вероятно ще излезе със законодателни предложения още следващата седмица, за да има време за обществено обсъждане.

Основните искания на бранша са залите за пушачи и непушачи да важат само за заведенията за обществено хранене, а в нощните клубове, барове и дискотеки да се пуши без ограничения. Ако забраната за пушене на закрито не бъде отменена, през есента ще има протести, заплашиха членовете на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. И двете предложения на бранша срещат разбиране сред депутатите, стана ясно след срещата.

Собствениците на заведения от своя страна направиха сметка, че ако бъде върнато старото положение със зали за пушачи и за непушачи, “около 100 000 - 150 000 нови работни места ще бъдат създадени за икономиката или възстановени, и то само в този бранш“. Обещанието на бранша до голяма степен “изпълнява“ предизборното обещание на БСП за разкриване на нови 250 000 работни места, въпреки, че до момента няма официални данни, че забраната е довела до освобождаването на толкова голям брой хора. По данни на асоциацията страната има около 32 000 заведения и от всяко са съкратени средно между трима и петима души след въвеждането на забраната.

Освен подкрепа за ресторантьорския бизнес, отмяната на забраната би била в полза на тютюневите търговци и компании и в частност на “Булгартабак“.

“Този закон работи срещу бизнеса. Той подпомогна развитието на рекета. Този закон работи силно за корупцията в България. Този закон доведе не само до спад на оборотите, но и до падане на оборотите в складовете, които обслужват заведенията, коментира Димитър Лукарев от пловдивската структура на хотелиерите и ресторантьорите.

“Тютюнопушенето е един от значителните феномени на съвременното общество. Тютюнопушенето има социално икономически ефект. Бяхме обвинени, че това е популистка стъпка, опит да се харесаме на бранша. Хората просто не разберат важността на този въпрос, тъй като той възбужда много повече социални страсти и емоции, отколкото ядрената енергетика в България”, посочи Захариев.

Според него “неспазването на закона показа нашата незрялост да спазваме правилата“ и допълни, че “за нас тютюнопушенето и забраната му е като да минем на червено на светофара“.

“Само за една година от приемането на забраната, ние можем да определим стотици хиляди нарушения на закона. Един от примерите е вчерашният мач в подкрепа на Стилиян Петров на Националния стадион “Васил Левски”, коментира депутатът.

Той заяви, че в същото време трябва да се засилим контролът по площадките за игра, тротоарите около училищата, детските ясли, ученическите общежития, спортните обекти и летните кина и театри.

Депутатът Спас Панчев заяви, че трябва да се намери решение, което да удовлетворява всички. По думите му пълна забрана на тютюнопушенето има в пет държави в Европейския съюз, като в три от тях, сред които Испания и Гърция, се обмисля промяна на забраната.

“Разговарях с Пламен Орешарски и той заяви, че подкрепя идеята да променим закона, така че да стане полезен, да отговаря на изискванията на ЕС, но и да бъде полезен. Да бъде закон, който да отговаря най-много на характера на българина – българинът обича да изпие чашка, да изпуши две-три цигари и да си ходи после”, заяви Панчев.

Преди ден самият Орешарски заяви, че “има нагласа да се преразгледа забраната за тютюнопушене на обществени места без някакви кардинално революционни промени, така че навсякъде да се пуши“.

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пък заяви в понеделник, че “ако върнат тютюнопушенето в обществените сгради, това ще е в много пряка конфронтация с казаното от тях, че ще работят много усилено в здравеопазването, защото двете неща – тютюнопушене и здравеопазване, няма как да вървят заедно“.

Тоталната забрана за пушене на закрито беше приета през май 2009 година от мнозинството на тройната коалиция и трябваше да влезе в сила от 1 юни 2010 година. При идването си на власт обаче ГЕРБ я отмени именно с мотива, че е “пагубна“ за бизнеса и въведе режим, при който в големите заведения трябваше да има помещения за пушачи и непушачи, а малките – да избират дали в тях да се пуши или не. След като “гратисния“ период за това положение бе многократно променян и след дълги колебания ГЕРБ все пак наложи пълната забрана за пушене от 1 юни 2012 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?