БСП устрои свой съпартиец за консул във Франкфурт - така ще е близо до жена си

Цецка Цачева: Калинката е лежерен вид, съвсем невинно на фона на това, което се случва с новите назначения

Любомир Петков

Изпращането на депутат от БСП за консул във Франкфурт доведе до бурна кавга в парламента и накара бившата му председателка Цецка Цачева да възкликне, че "калинката е лежерен вид, съвсем невинно на фона на това, което се случва с новите назначения".

В четвъртък Народното събрание освободи Любомир Петков от БСП като депутат, за да бъде назначен следващата седмица от външния министър за консул във Франкфурт. Той заема мястото на Иван Йорданов, чийто отказ да заема поста на зам.-министър на правосъдието, след като правителството го обяви за такъв, предизвика пореден конфуз около кадровата политика на новата власт. Тогава от МВнР казаха, че последствия за Йорданов няма да има, но месец по-късно те очевидно вече са налице.

Управляващите слагат на поста бившия журналист и застраховател Любомир Петков, който призна, че преди година съпругата му - очен лекар, е заминала в Германия и практикува в Кобленц. Освобождаването му като депутат бе гласувано със 167 гласа "за", 9 "против" и седем "въздържал се".

Той заяви, че вече е напуснал председателското място на общинската структура в Плевен и Изпълнителното бюро на БСП, тъй като законът за дипломатическата служба не позволява членство в политически формации.

Лежерна калинка

Плевенската депутатка от ГЕРБ Цецка Цачева изрази от името на свои съграждани възмущението си от начина, по който се използва парламентът като трамплин за други длъжности. “В това няма лошо, ако човекът е доказан като професионалист, нека гражданите да бъдат уведомени къде отива този млад човек“, заяви Цачева.

Плевенчани знаят и твърдят, че отново става дума за човек, който няма никакъв трудов стаж, каза още тя.

“Обвиняват ни, че бившите управляващи насаждали калинки, а калинката е лежерен вид, съвсем невинно на фона на това, което се случва с новите назначения“, посочи Цачева.

Нейното изказване предизвика депутата от левицата Антон Кутев, който репликира, че самата Цецка Цачева е била "ужасно неподготвена" за председател на Народното събрание и не е имала "елементарна представа" какво трябва да върши тогава.

“Познавам Любомир Петков от доста време и тирадата, която изнесохте, не отговаря за него“, заяви Кутев и посочи, че да си народен представител всъщност е повече от консул. Докато Кутев говореше, от дясната страна на залата започнаха да скандират "Оставка".

Румен Петков: Това е много подличко

От чужбина обаче бившият вътрешен министър в правителството на Сергей Станишев Румен Петкв остро разкритикува назначението на съпартиеца си и обеща "обстойно изявление по въпроса" след като се прибере в България.

"Първо, е много подличко от страна на Любомир Петков, в един такъв драматичен момент, в качеството си на нов народен представител, което беше една от нашите цели, да избяга от парламентарната група и от парламента. Може да е следвал някакви лични интереси, които аз няма да коментирам", каза Румен Петков по повод назначаването на Любомир Петков за консул във Франкфурт.

Той се извини на избирателите в Плевен и Плевенска област, че ги е  излъгал, че Любомир Петков ще работи за защита на техните интереси. "За пръв път от 90–а година насам, откакто активно се занимавам с политика, ми се случва да излъжа хората от Плевен, за което още веднъж искам дълбоко да им се извиня. Фактът, че лъжците са не един и двама не ме успокоява, чувствам се и гузен, чувствам се и употребен", каза още Петков.

Според него "това е случай, при който очевидно дипломатическите умения на Любомир Петков правят решението за Делян Пеевски едно много солидно, добре мотивирано, професионално от гледна точна решение".

Борец срещу корупцията

Любомир Петков е депутат за първи мандат, членува в комисиите за борба с корупцията и конфликт на интереси и по европейските въпроси и европейските фондове. Във визитката си на сайта на Народното събрание Петков е посочил за своя професия "журналист" и че владее английски и немски език.

Бил е общински съветник през 2007-2011г. и председател на групата общински съветници. През 2011 г. БСП го издигна за кандидат за кмет на града, но остана трети и не успя да се класира за балотаж.

Петков оглавява БСП-Плевен от есента на 2005 г. и се причислява към обкръжението на лидера на левицата Сергей Станишев срещу кръга на бившия вътрешен министър Румен Петков.

Работил е като водещ в общинско радио "Плевен", бил е главен редактор на "Дарик радио" - Плевен, спортен репортер на БНТ, политически коментатор във в. "BG Север". Развивал е собствен застрахователен бизнес.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?